Zapiekanka grzybowa

pyszna, bogata w białko, obfita zapiekanka!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 37 % 11 g
węglowodany 47 % 14 g
174 kcal
IG: 15 / 85 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
aby na obiad pojawiła się zapiekanka grzybowa na naszym stole, potrzebujemy czerstwego białego chleba, z którego wcześniej wycinamy skórkę. Razem: masa netto miękiszu chlebowego powinna wynosić czterysta gramów. Teraz wkładamy plastry chleba do rondla i napełniamy je mlekiem. Trzymaj tak, aż chleb zmięknie. Gdy to się stanie, wyciśnij chleb (lekko), włóż do miski i ugniataj widelcem. Na patelni w oleju roślinnym smażymy pięknie pokrojoną cebulę w drobną kostkę, a następnie dodajemy do niej pokrojone grzyby (w zasadzie można wziąć dowolne grzyby, niekoniecznie białe). Gdy grzyby są lekko usmażone, Dodaj do nich zmiękczony miękisz chlebowy. Dobrze wymieszaj i smaż na małym ogniu. Gdy tylko nasza mieszanina osiągnie taki stan, że będzie swobodnie odrywać się od boków patelni, usuwamy ją z pieca i wkładamy do ostygnięcia. Zmiel żółtka z odrobiną soli, dodaj do nich posiekane świeże zioła (koperek, pietruszka). Oddzielnie ubij białka mikserem na stabilną pianę i wprowadź białka do żółtek. Po dodaniu mieszanki jajecznej do grzybów i delikatnie wszystko wymieszaj. Posmaruj każdą odpowiednią formę żaroodporną olejem, włóż do niej mieszankę grzybową i włóż do piekarnika, aż będzie całkowicie ugotowany. Jedzenie dojdzie za około dwadzieścia minut. Przepis kulinarny pochodzi z forum gospodyń domowych, jest sprawdzany i przekazywany dalej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy