Zapiekanka grzybowa
skład / składniki
7
porcje:
gotowanie krok po kroku
aby na obiad pojawiła się zapiekanka grzybowa na naszym stole, potrzebujemy czerstwego białego chleba, z którego wcześniej wycinamy skórkę. Razem: masa netto miękiszu chlebowego powinna wynosić czterysta gramów. Teraz wkładamy plastry chleba do rondla i napełniamy je mlekiem. Trzymaj tak, aż chleb zmięknie. Gdy to się stanie, wyciśnij chleb (lekko), włóż do miski i ugniataj widelcem. Na patelni w oleju roślinnym smażymy pięknie pokrojoną cebulę w drobną kostkę, a następnie dodajemy do niej pokrojone grzyby (w zasadzie można wziąć dowolne grzyby, niekoniecznie białe). Gdy grzyby są lekko usmażone, Dodaj do nich zmiękczony miękisz chlebowy. Dobrze wymieszaj i smaż na małym ogniu. Gdy tylko nasza mieszanina osiągnie taki stan, że będzie swobodnie odrywać się od boków patelni, usuwamy ją z pieca i wkładamy do ostygnięcia. Zmiel żółtka z odrobiną soli, dodaj do nich posiekane świeże zioła (koperek, pietruszka). Oddzielnie ubij białka mikserem na stabilną pianę i wprowadź białka do żółtek. Po dodaniu mieszanki jajecznej do grzybów i delikatnie wszystko wymieszaj. Posmaruj każdą odpowiednią formę żaroodporną olejem, włóż do niej mieszankę grzybową i włóż do piekarnika, aż będzie całkowicie ugotowany. Jedzenie dojdzie za około dwadzieścia minut. Przepis kulinarny pochodzi z forum gospodyń domowych, jest sprawdzany i przekazywany dalej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g