skład / składniki
gotowanie krok po kroku
biały chleb w przeciwieństwie do czarnego piecze się z mąki pszennej.
przygotuj zakwas do chleba. Rozcieńczyć drożdże i cukier granulowany w 1,5 szklanki ciepłej wody. Mieszaj, aż świeże drożdże się rozpuszczą, wlej 1 szklankę mąki. Na pół godziny umieszczamy zakwas w ciepłym miejscu do fermentacji.
po pół godzinie wlej pozostałą mąkę pszenną, dodaj wodę, sól i zagniataj ciasto, aby nie przylegało do ścian naczyń. Ciasto wkładamy na ciepło do wyrośnięcia na 2,5-3 godziny. Dwa razy w tym czasie ugniatamy ciasto (obniżamy).
chleb pszenny można upiec w piekarniku w foremkach lub po prostu uformować Bochenek, wygładzić powierzchnię i lekko zwilżyć wodą.
gotowe ciasto sprawdza się drewnianym patyczkiem: jeśli nie ma śladów ciasta, oznacza to, że chudy chleb jest gotowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
