wielkanocne ciasto Klasyczne
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
mówię Ci, jak zrobić ciasto wielkanocne. W rzeczywistości pieczenie ciasta nie jest bardzo skomplikowanym procesem. Po prostu postępuj zgodnie z przepisem))
schłodzić przegotowane mleko do 30-40 stopni. Świeże drożdże rozcieńczyć niewielką ilością mleka, dodać kilka łyżek cukru. Czekamy, aż drożdże się spienią i wlewamy mieszaninę do ciepłego mleka, wlewamy do nich białą mąkę pszenną, mieszamy i odstawiamy pod ręcznikiem na ciepło.
ciasto w międzyczasie fermentuje i rośnie, a następnie dodajemy do niego żółtka, pozostały cukier granulowany, masło, umyte rodzynki, migdały i startą skórkę z jednej cytryny. Dodaj ciasto do ciasta i włóż do niego ubite białka dla puszystości. Ugniatamy, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
ciasta wielkanocne są ozdobione krówkami cukrowymi lub orzechami i ziarnami migdałów.
schłodzić przegotowane mleko do 30-40 stopni. Świeże drożdże rozcieńczyć niewielką ilością mleka, dodać kilka łyżek cukru. Czekamy, aż drożdże się spienią i wlewamy mieszaninę do ciepłego mleka, wlewamy do nich białą mąkę pszenną, mieszamy i odstawiamy pod ręcznikiem na ciepło.
ciasto w międzyczasie fermentuje i rośnie, a następnie dodajemy do niego żółtka, pozostały cukier granulowany, masło, umyte rodzynki, migdały i startą skórkę z jednej cytryny. Dodaj ciasto do ciasta i włóż do niego ubite białka dla puszystości. Ugniatamy, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
ciasta wielkanocne są ozdobione krówkami cukrowymi lub orzechami i ziarnami migdałów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g