wielkanocne ciasto Klasyczne

Ciasto wielkanocne to główne danie na chrześcijańskim stole w Wielkanoc! Pyszne klasyczne ciasto Jasna niedziela Chrystusa jest najlepszym świętem chrześcijańskim. Dzieci w przeddzień pomagają malować jądra, przygotowywane są twarożki wielkanocne, ciasta wielkanocne. Po kilkudniowym poście wierni ustawiają świąteczne stoły z jedzeniem. W sklepach zawsze można kupić gotowe ciasto wielkanocne, ale najsmaczniejsze ciasto wielkanocne jest pieczone własnymi rękami. Następnego dnia po wakacjach resztki ciasta są przywożone do pracy i bezpiecznie spożywane z herbatą. Najsmaczniejszy chwalony przez cały dział. Oto jeden z naszych przepisów.
TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 25 % 15 g
węglowodany 62 % 37 g
308 kcal
IG: 5 / 11 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
mówię Ci, jak zrobić ciasto wielkanocne. W rzeczywistości pieczenie ciasta nie jest bardzo skomplikowanym procesem. Po prostu postępuj zgodnie z przepisem))

schłodzić przegotowane mleko do 30-40 stopni. Świeże drożdże rozcieńczyć niewielką ilością mleka, dodać kilka łyżek cukru. Czekamy, aż drożdże się spienią i wlewamy mieszaninę do ciepłego mleka, wlewamy do nich białą mąkę pszenną, mieszamy i odstawiamy pod ręcznikiem na ciepło.


ciasto w międzyczasie fermentuje i rośnie, a następnie dodajemy do niego żółtka, pozostały cukier granulowany, masło, umyte rodzynki, migdały i startą skórkę z jednej cytryny. Dodaj ciasto do ciasta i włóż do niego ubite białka dla puszystości. Ugniatamy, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.

ciasta wielkanocne są ozdobione krówkami cukrowymi lub orzechami i ziarnami migdałów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy