Zapiekanka grzybowa z pieczarkami i filetem z kurczaka

zapiekanka jest bardzo smaczna, piękna i satysfakcjonująca.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 11 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 22 % 5 g
120 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

taka zapiekanka z grzybami, której przepis kulinarny przedstawię wam teraz, z pewnością zachwyci miłośników potraw mięsnych. To jedzenie jest dla prawdziwych mężczyzn-nie ma w nim "dziecięcej" kaszy manny ani cukru. Ta zapiekanka nie jest raczej daniem porannym, ale popołudniowym-dobrze jest jeść w porze lunchu, zwłaszcza jeśli jest podawana z lekką zupą warzywną lub bulionem z kurczaka.
dokładnie umyj filet z kurczaka (zakłada się, że będą to piersi z kurczaka), a następnie wysusz go. Na patelni rozpuść masło i smaż każdy kawałek z obu stron,aż powstanie złoty kolor. Wlać pieprz, sól do smaku, zdjąć z ognia, lekko ostudzić. Po przecięciu włókien na małe plasterki. Pieczarki kroimy w talerze (tak zwykle są krojone), a następnie dusimy w oleju roślinnym przez około sześć minut. Bierzemy prostokątny kształt, pokrywamy jego spód masłem i układamy warstwę mięsa z kurczaka. Na wierzchu warstwa prażonych pieczarek. Na patelni na oleju usmażyć mąkę, następnie wlać do niej mleko, dodać kostkę bulionową (należy ją pokruszyć), zmielony czarny pieprz i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszaj i napełnij tym gorącym bulionem kurczaka z grzybami. Posyp bułką tartą na wierzchu i włóż do dobrze rozgrzanego piekarnika (220 stopni) na dziesięć minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Kostka bulionowa - 40   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy