skład / składniki
gotowanie krok po kroku
taka zapiekanka z grzybami, której przepis kulinarny przedstawię wam teraz, z pewnością zachwyci miłośników potraw mięsnych. To jedzenie jest dla prawdziwych mężczyzn-nie ma w nim "dziecięcej" kaszy manny ani cukru. Ta zapiekanka nie jest raczej daniem porannym, ale popołudniowym-dobrze jest jeść w porze lunchu, zwłaszcza jeśli jest podawana z lekką zupą warzywną lub bulionem z kurczaka.
dokładnie umyj filet z kurczaka (zakłada się, że będą to piersi z kurczaka), a następnie wysusz go. Na patelni rozpuść masło i smaż każdy kawałek z obu stron,aż powstanie złoty kolor. Wlać pieprz, sól do smaku, zdjąć z ognia, lekko ostudzić. Po przecięciu włókien na małe plasterki. Pieczarki kroimy w talerze (tak zwykle są krojone), a następnie dusimy w oleju roślinnym przez około sześć minut. Bierzemy prostokątny kształt, pokrywamy jego spód masłem i układamy warstwę mięsa z kurczaka. Na wierzchu warstwa prażonych pieczarek. Na patelni na oleju usmażyć mąkę, następnie wlać do niej mleko, dodać kostkę bulionową (należy ją pokruszyć), zmielony czarny pieprz i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszaj i napełnij tym gorącym bulionem kurczaka z grzybami. Posyp bułką tartą na wierzchu i włóż do dobrze rozgrzanego piekarnika (220 stopni) na dziesięć minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Kostka bulionowa - 40 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g