skład / składniki
gotowanie krok po kroku
nasmaruj naczynie do pieczenia olejem i przykryj pergaminem. Rozłóż warstwę ciasta kruchego i rozprowadź ją w formie, podnosząc boki. Ubij jajka z brązowym cukrem i wanilią za pomocą miksera. Następnie dodaj śmietanę, cynamon, stopione masło, sól i delikatnie wymieszaj, aż będzie gładka. Wymieszaj posiekane suszone morele, pokruszone orzechy włoskie i suszoną żurawinę. Rozłóż mieszaninę jagód i orzechów na cieście równą warstwą. Równomiernie wlej płynną masę na wierzch. Piec ciasto w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut. Następnie sprawdzamy gotowość co 10 minut, aż ciasto kruche stanie się złote, a nadzienie stwardnieje. Jeśli wierzch jest mocno zarumieniony, przykryj ciasto folią. Podawaj ciasto z żurawiną, orzechami i suszonymi morelami z gorącymi napojami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Kruche ciasto - 379 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g