ciasto miodowe
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Kierownik naszego Akademika nazywał swoją żonę "miodową kobietą". Dlaczego czułe słowa kojarzyły mu się z jedzeniem, Nie wiem, może dlatego, że w gospodarstwie było 200 kilogramów! A wszystkie dwieście kilogramów trzeba było karmić często i smacznie. Szczególnie udawało się Marii Iwanownej ciasto miodowe, którym często częstowała biednych studentów po sąsiedzku. Niedawno znalazłem Stary notatnik instytutu, a w nim przepis-ciasto miodowe. Niezłe znalezisko. A wypieki są doskonałe.
ubij cukier granulowany z jajkami za pomocą miksera, wlej naturalny stopiony miód i kontynuuj ubijanie. W cieście dodaj śmietanę i mąkę zmieszaną z sodą. Zmiel ziarna orzecha włoskiego za pomocą młynka do kawy, umyj rodzynki w ciepłej wodzie, aby lekko się wyprostowały. Dodaj wszystko do ciasta. Wymieszaj, aby orzechy i rodzynki równomiernie się rozdzieliły.
do pieczenia użyj formy z wysokimi bokami, posmaruj ją tłuszczem. Lub umieść specjalny papier na dnie.
Rozgrzej piekarnik i piecz ciasto przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Udekoruj ciasto według własnych upodobań. Możesz jeść na gorąco.
ubij cukier granulowany z jajkami za pomocą miksera, wlej naturalny stopiony miód i kontynuuj ubijanie. W cieście dodaj śmietanę i mąkę zmieszaną z sodą. Zmiel ziarna orzecha włoskiego za pomocą młynka do kawy, umyj rodzynki w ciepłej wodzie, aby lekko się wyprostowały. Dodaj wszystko do ciasta. Wymieszaj, aby orzechy i rodzynki równomiernie się rozdzieliły.
do pieczenia użyj formy z wysokimi bokami, posmaruj ją tłuszczem. Lub umieść specjalny papier na dnie.
Rozgrzej piekarnik i piecz ciasto przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Udekoruj ciasto według własnych upodobań. Możesz jeść na gorąco.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g