ciasto miodowe

niesamowicie pyszne ciasto na niesłodzoną herbatę! Spodoba się całej rodzinie!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 17 % 11 g
węglowodany 74 % 48 g
306 kcal
IG: 2 / 17 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
Kierownik naszego Akademika nazywał swoją żonę "miodową kobietą". Dlaczego czułe słowa kojarzyły mu się z jedzeniem, Nie wiem, może dlatego, że w gospodarstwie było 200 kilogramów! A wszystkie dwieście kilogramów trzeba było karmić często i smacznie. Szczególnie udawało się Marii Iwanownej ciasto miodowe, którym często częstowała biednych studentów po sąsiedzku. Niedawno znalazłem Stary notatnik instytutu, a w nim przepis-ciasto miodowe. Niezłe znalezisko. A wypieki są doskonałe.
ubij cukier granulowany z jajkami za pomocą miksera, wlej naturalny stopiony miód i kontynuuj ubijanie. W cieście dodaj śmietanę i mąkę zmieszaną z sodą. Zmiel ziarna orzecha włoskiego za pomocą młynka do kawy, umyj rodzynki w ciepłej wodzie, aby lekko się wyprostowały. Dodaj wszystko do ciasta. Wymieszaj, aby orzechy i rodzynki równomiernie się rozdzieliły.
do pieczenia użyj formy z wysokimi bokami, posmaruj ją tłuszczem. Lub umieść specjalny papier na dnie.
Rozgrzej piekarnik i piecz ciasto przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Udekoruj ciasto według własnych upodobań. Możesz jeść na gorąco.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy