Żydowska Maca-tortille w kształcie dywanu

Matza-tortille rytualne, przypomnienie biblijnej & quot; manny z nieba & quot;. Maca to rytualny chleb pieczony na Paschę na pamiątkę exodusu Żydów z Egiptu. O tym samym czasie, kiedy Żydzi musieli uciekać w pośpiechu i nie mieli czasu upiec chleba w drogę. Jest używany jak chleb z każdym jedzeniem. Ale z samej Macy można również zrobić wiele różnych potraw. Zarówno knedlach, jak i macebrai, można nawet upiec ciasta, ponieważ spożywanie jakiejkolwiek innej mąki oprócz Macy jest obecnie zabronione. Koszerna jest tylko Maca i mąka z mielonej Macy. Przepis na macę jest niezwykle prosty. Sama Maca może być zrobiona z dowolnej mąki-pszennej, żytniej, jęczmiennej lub owsianej. Co zrobić, jeśli przodkowie Żydów nie mieli czasu upiec nic smacznego i podczas ucieczki zabrali ze sobą tylko mąkę i wodę, które wieczorem przygotowali na przaśniki.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 83 % 45 g
217 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.

dokładnie przesiej mąkę przez sito i wlej do niej wodę strumieniem, ciągle mieszając. Nie powinno być żadnych grudek. Rozwałkowujemy bardzo cienkie ciasta o grubości nie większej niż 1,5 mm. rozwałkowane ciasto często przebijamy widelcem lub specjalną płytą z wieloma wystającymi goździkami. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
taka Maca może być przechowywana przez długi czas i okazuje się chrupiąca i krucha.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy