skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wlej wodę do dużego rondla, dodaj do niego sól i olej roślinny. Gdy tylko woda się zagotuje, wlej makaron. Makaron powinien być przestronny w garnku, aby wszystkie były ugotowane w tym samym czasie. Najważniejsze, żeby je trochę ugotować. Wrzuć do durszlaka i całkowicie schłodź pod bieżącą zimną wodą. Następnie dodaj trochę oleju roślinnego i wymieszaj.
pieczarki w puszkach układamy na sicie, aby szkło płyn. Gotowane mięso z indyka kroimy w wąskie paski. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem. I włóż do niego makaron zmieszany z grzybami i indykiem.
dobrze ubij jajka ze śmietaną, solą, pieprzem i wlej zapiekankę tą mieszanką. Na wierzch równomiernie kładziemy kawałki masła i posypujemy bułką tartą.
piec w gorącym piekarniku przez około 35 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g