ciasto cytrynowe z kruchego ciasta

dzieci pokochają to! Niezwykle smaczne, apetyczne i proste! Ta cytryna jest niezwykle trudnym owocem-nadaje się do każdego jedzenia. Przynajmniej gotuj z ryb, nawet z mięsa. Przynajmniej w ogóle Przejdź na wegetarianizm. A w cukiernictwie nie ma sobie równych. Cukierki, ciasteczka, żelki ,guma do żucia i wreszcie ciasta. Upieczmy ciasto według tego kulinarnego przepisu-najsmaczniejszego ciasta kruchego na świecie.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 26 % 13 g
węglowodany 64 % 32 g
266 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
pokrój cytryny, usuń nasiona i posiekaj w blenderze. Najpierw spróbuj skórki - może być gorzka, wtedy najlepiej namoczyć takie cytryny przez chwilę w ciepłej wodzie. Wlej skrobię i cukier do miski, dodaj posiekane cytryny i zmiel wszystko razem, aż będzie gładkie. Rozbijamy jajka i oddzielamy białko od żółtka. W osobnej misce wymieszaj mąkę z masłem, śmietaną, cukrem sodowym i żółtkiem jaja. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie nierówne części - jedną większą, drugą mniejszą. Połóż chorą część na płaskiej powierzchni i rozwałkuj do wielkości naczynia do pieczenia. Wkładamy do natłuszczonej formy i wykonujemy boki. Masę cytrynową układamy na cieście równą warstwą. Rozwałkuj mniejszą część ciasta i zamknij przyszłe ciasto. Dobrze przyklejamy się do krawędzi, a na powierzchni wykonujemy jeden lub więcej otworów lub nacięć, które można po prostu dowolnie szturchać widelcem. I posmaruj ubitym białkiem.
 piec ciasto Schisandra w 200 stopniach, aż wierzch się zarumieni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy