skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Arkusze lasagne są u mnie domowej roboty, więc na tym zdjęciu są w formie ciasta w celofanie
Krok 2:
Oto już arkusze
Krok 3:
Przycięte bezpośrednio do rozmiaru kształtu
Krok 4:
Gotowane w osolonej wodzie z niewielką ilością oleju słonecznikowego (aby się nie sklejały) zalane zimną wodą i odstawione.
Krok 5:
Pomidory zalane wrzącą wodą (aby usunąć skórkę)
Krok 6:
Dalej według przepisu
Krok 7:
Ubij pomidory z koncentratem pomidorowym
Krok 8:
Na oliwie z oliwek smażyć mięso mielone
Krok 9:
Sól, pieprz
Krok 10:
I dodaj nasze pomidory
Krok 11:
Gotowanie sosu beszamelowego
Krok 12:
Roztop masło, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj
Krok 13:
Wlej mleko cienkim strumieniem, ciągle mieszając, aby nie było grudek
Krok 14:
Nie zapomnij o gałce muszkatołowej
Krok 15:
Oto gotowy zagęszczony SOS
Krok 16:
A teraz montaż: na dno SOS
Krok 17:
Liść lasagne i część Bolognese
Krok 18:
Warstwa parmezanu
Krok 19:
I znowu SOS, liść lasagne
Krok 20:
Bolognese, ser
Krok 21:
SOS
Krok 22:
Liść lasagne i ser na wierzchu dla miłośników Skórki serowej takich jak ja. możesz posmarować trochę sosem pod serem. (zabrakło mi :))
jeśli kupiłeś arkusze lasagne, które są wymagane do gotowania (patrz opakowanie), zagotuj je z wodą, najpierw soląc. Nie gotuj całej paczki, po prostu policz, ile potrzebujesz do swojej formy. Mięso mielone smażyć na oliwie z oliwek, soli, pieprzu i włożyć masę pomidorową (koncentrat pomidorowy zmieszany z pomidorami, które zostały obrane, a następnie puree w blenderze). Gotuj całą tę mieszaninę, aż sos zgęstnieje.
przejdź do sosu beszamelowego. Rozpuść masło na patelni, wymieszaj je z mąką, a następnie stopniowo, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki, wlej mleko (Zwykle mieszam trzepaczką do ubijania). Dodaj gałkę muszkatołową i ciągle mieszając gotuj, aż sos zgęstnieje.
wlej trochę sosu na dno kokilek i równomiernie rozprowadź. Następnie nakładamy arkusze lasagne i jedną trzecią Bolognese. Posyp startym serem na wierzchu. I posmaruj sosem. I tak jeszcze raz. Pieczemy naszą lasagne bolognese w rozgrzanym do 200 C. piekarnik około 40 minut. Ten kulinarny przepis jest dobry do przygotowania szybkiego, smacznego i satysfakcjonującego posiłku. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Arkusze lasagne - 337 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g