lasagne z mielonymi pomidorami w sosie

eleganckie włoskie danie mięsne na królewską kolację.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 10 g
tłuszcze 54 % 21 g
węglowodany 21 % 8 g
244 kcal
IG: 29 / 57 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Arkusze lasagne są u mnie domowej roboty, więc na tym zdjęciu są w formie ciasta w celofanie

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oto już arkusze

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przycięte bezpośrednio do rozmiaru kształtu

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowane w osolonej wodzie z niewielką ilością oleju słonecznikowego (aby się nie sklejały) zalane zimną wodą i odstawione.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pomidory zalane wrzącą wodą (aby usunąć skórkę)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dalej według przepisu

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij pomidory z koncentratem pomidorowym

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na oliwie z oliwek smażyć mięso mielone

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sól, pieprz

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I dodaj nasze pomidory

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowanie sosu beszamelowego

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Roztop masło, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej mleko cienkim strumieniem, ciągle mieszając, aby nie było grudek

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Nie zapomnij o gałce muszkatołowej

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Oto gotowy zagęszczony SOS

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    A teraz montaż: na dno SOS

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Liść lasagne i część Bolognese

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Warstwa parmezanu

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    I znowu SOS, liść lasagne

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Bolognese, ser

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    SOS

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Liść lasagne i ser na wierzchu dla miłośników Skórki serowej takich jak ja. możesz posmarować trochę sosem pod serem. (zabrakło mi :))

jeśli kupiłeś arkusze lasagne, które są wymagane do gotowania (patrz opakowanie), zagotuj je z wodą, najpierw soląc. Nie gotuj całej paczki, po prostu policz, ile potrzebujesz do swojej formy. Mięso mielone smażyć na oliwie z oliwek, soli, pieprzu i włożyć masę pomidorową (koncentrat pomidorowy zmieszany z pomidorami, które zostały obrane, a następnie puree w blenderze). Gotuj całą tę mieszaninę, aż sos zgęstnieje.

przejdź do sosu beszamelowego. Rozpuść masło na patelni, wymieszaj je z mąką, a następnie stopniowo, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki, wlej mleko (Zwykle mieszam trzepaczką do ubijania). Dodaj gałkę muszkatołową i ciągle mieszając gotuj, aż sos zgęstnieje.

wlej trochę sosu na dno kokilek i równomiernie rozprowadź. Następnie nakładamy arkusze lasagne i jedną trzecią Bolognese. Posyp startym serem na wierzchu. I posmaruj sosem. I tak jeszcze raz. Pieczemy naszą lasagne bolognese w rozgrzanym do 200 C. piekarnik około 40 minut. Ten kulinarny przepis jest dobry do przygotowania szybkiego, smacznego i satysfakcjonującego posiłku. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Arkusze lasagne - 337   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy