Kulebiaka z grzybami

będziesz zachwycony tym pysznym i satysfakcjonującym ciastem! Tradycyjne jedzenie kuchni rosyjskiej-kulebyak, czyli zamknięte ciasto, jest prawdziwą ozdobą każdego stołu. Jest dobry zarówno jako osobne danie, jak i jako dodatek do różnych zup, zupy, barszczu i tak dalej. Ten przepis kulinarny oferuje jedną z najsmaczniejszych odmian kulebyak – z ziemniakami i grzybami.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 31 % 12 g
węglowodany 54 % 21 g
213 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciasto

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Roztop masło i margarynę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść ciasto

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj ziemniaki, smaż grzyby

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj nadzienie

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Uformuj kulebiaka

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Upiec!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

na początek przygotowujemy ciasto: bierzemy niewielką ilość ciepłego mleka, rozpuszczamy w nim drożdże, mieszamy łyżkę mąki i łyżkę cukru i umieszczamy w ciepłym miejscu na godzinę. Teraz ubij jajka kolejną łyżką cukru, wymieszaj wszystko z ciastem i wlej stopioną margarynę i masło (nie gorące). Zagnieść ciasto, stopniowo wlewając mąkę. Ciasto powinno u nas wyrosnąć dwa razy. Następnie można go użyć.



rozwałkuj ciasto na stole, lekko posyp mąką i rozłóż nadzienie na środku. Zawijamy, tworząc ciasto w formie bochenka chleba, wykonując szew na górze. Posmaruj żółtkiem i włóż do piekarnika na 20 minut.

nadzienie: ugotuj ziemniaki, zmiażdż je jajkiem, a następnie dodaj grzyby smażone na oleju.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal / 100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal / 100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy