Kulebiaka z grzybami
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
na początek przygotowujemy ciasto: bierzemy niewielką ilość ciepłego mleka, rozpuszczamy w nim drożdże, mieszamy łyżkę mąki i łyżkę cukru i umieszczamy w ciepłym miejscu na godzinę. Teraz ubij jajka kolejną łyżką cukru, wymieszaj wszystko z ciastem i wlej stopioną margarynę i masło (nie gorące). Zagnieść ciasto, stopniowo wlewając mąkę. Ciasto powinno u nas wyrosnąć dwa razy. Następnie można go użyć.
rozwałkuj ciasto na stole, lekko posyp mąką i rozłóż nadzienie na środku. Zawijamy, tworząc ciasto w formie bochenka chleba, wykonując szew na górze. Posmaruj żółtkiem i włóż do piekarnika na 20 minut.
nadzienie: ugotuj ziemniaki, zmiażdż je jajkiem, a następnie dodaj grzyby smażone na oleju.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal / 100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal / 100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g