skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przesiej mąkę pszenną do dużej miski, Zbierz ją kopcem i zrób wgłębienie na środku. W filiżance rozdrobnij drożdże i rozcieńcz je 2-3 łyżkami. l ciepła woda. Wlej roztwór drożdży do dołu, wymieszaj z około jedną czwartą mąki i zwiń z niej kulkę.
następnie przecinamy go na krzyż, wlewamy ciepłą wodę do dużej miski i wkładamy tam naszą piłkę. Do reszty mąki dodajemy sól, cukier, połowę masła, mleko i zagniatamy jednorodne ciasto. Gdy kulka ciasta wzrośnie 2 razy i wzrośnie z wody, Złap, osusz i dokładnie wymieszaj z resztą ciasta. Ciasto powinno być sprężyste i elastyczne.
następnie przenosimy posypaną mąką patelnię, zamykamy pokrywką i umieszczamy na noc w chłodnym miejscu. Rano rozwałkuj ciasto w prostokąt, dzieląc je mentalnie na 3 równe części (wzdłuż). Nie smaruj środkowej części prostokąta masłem. Prawą trzecią przykrywamy środkowy prostokąt i kładziemy je po lewej stronie. Obróć złożone ciasto o 90 stopni i rozwałkuj od strony otwartych krawędzi.
następnie ponownie potroić, obrócić i rozwałkować o grubości 3 mm, pokroić wzdłuż na trzy paski i pociąć każdy pasek na Trójkąty. Następnie, zaczynając od szerokiego końca, zwijamy się w bajgiel i zwijamy w kształt podkowy i układamy na natłuszczonej blasze do pieczenia.
pieczemy w 220C przez około 5 minut, następnie zmniejszamy ciepło do 200C i pieczemy do miękkości. Gotowe rogaliki Zwykle powiększają się i stają się złote.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g