rogaliki z ciasta francuskiego

cudowny przepis na pyszne rogaliki! Proste, smaczne i szybkie! Dziś chcę ci powiedzieć, jak upiec rogaliki z ciasta francuskiego. Chociaż ich gotowanie zgodnie z tym przepisem kulinarnym jest pracochłonne, warto spróbować, ponieważ okazuje się, że jest to doskonałe jedzenie, które można rozpieszczać dzieci i jak mówią, chwalić się swoimi talentami przed gośćmi, podając im nie deser doskonałe francuskie rogaliki.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 31 % 22 g
węglowodany 60 % 43 g
396 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Nieskomplikowane składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Formujemy piłkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bul!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Piłka urosła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagniataj ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I żegnamy się z nim do rana...

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj olejem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwijamy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeszcze się zwijamy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwijamy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kroimy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Formujemy mini rogaliki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

przesiej mąkę pszenną do dużej miski, Zbierz ją kopcem i zrób wgłębienie na środku. W filiżance rozdrobnij drożdże i rozcieńcz je 2-3 łyżkami. l ciepła woda. Wlej roztwór drożdży do dołu, wymieszaj z około jedną czwartą mąki i zwiń z niej kulkę.

następnie przecinamy go na krzyż, wlewamy ciepłą wodę do dużej miski i wkładamy tam naszą piłkę. Do reszty mąki dodajemy sól, cukier, połowę masła, mleko i zagniatamy jednorodne ciasto. Gdy kulka ciasta wzrośnie 2 razy i wzrośnie z wody, Złap, osusz i dokładnie wymieszaj z resztą ciasta. Ciasto powinno być sprężyste i elastyczne. 

następnie przenosimy posypaną mąką patelnię, zamykamy pokrywką i umieszczamy na noc w chłodnym miejscu. Rano rozwałkuj ciasto w prostokąt, dzieląc je mentalnie na 3 równe części (wzdłuż). Nie smaruj środkowej części prostokąta masłem. Prawą trzecią przykrywamy środkowy prostokąt i kładziemy je po lewej stronie. Obróć złożone ciasto o 90 stopni i rozwałkuj od strony otwartych krawędzi. 

następnie ponownie potroić, obrócić i rozwałkować o grubości 3 mm, pokroić wzdłuż na trzy paski i pociąć każdy pasek na Trójkąty. Następnie, zaczynając od szerokiego końca, zwijamy się w bajgiel i zwijamy w kształt podkowy i układamy na natłuszczonej blasze do pieczenia.

pieczemy w 220C przez około 5 minut, następnie zmniejszamy ciepło do 200C i pieczemy do miękkości. Gotowe rogaliki Zwykle powiększają się i stają się złote.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy