ziemniaki z pieczarkami ze śmietaną i cebulą
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
na początek myjemy ziemniaki, obieramy je, kroimy na małe kawałki. Teraz bierzemy grzyby (użyłem pieczarek), myjemy je, zalewamy wrzątkiem i kroimy w cienkie plasterki. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie. Teraz cebulę i pieczarki smażymy na oleju na patelni na średnim ogniu. Następnie dodaj do nich mąkę i usmaż całą tę masę. Następnie bierzemy głęboką blachę do pieczenia, smarujemy ją olejem, równomiernie rozprowadzamy na niej ziemniaki. Na wierzchu równomiernie układamy przygotowane pieczarki i cebulę. Teraz napełnij to wszystko śmietaną, solą i pieprzem do smaku. Teraz wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy do miękkości przez około 30 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g