pieczone ziemniaki w mundurkach
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
zacznijmy! Najpierw wybieramy ziemniaki, dokładnie je myjemy i skrobamy nieostrym nożem. Ma to na celu oczyszczenie brudnej najwyższej warstwy. Teraz Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, weź ruszt do pieczenia, połóż na nim ziemniaki i włóż wypełniony ruszt do piekarnika na około 50-60 minut. Po tym czasie wyjmujemy ziemniaki z piekarnika, wykonujemy nacięcie krzyżowe na każdej warzywie korzeniowej, ściskamy je na dole, aby się otworzyły, kładziemy trochę oleju na wierzchu, dodajemy, posypujemy ziołami. Ostrożnie ułóż gorące ziemniaki na talerzu i podawaj gotowy dodatek do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g