czekoladowe pierniki z lukrem, imbirem i cynamonem

dzieci pokochają to! Apetyczny, prosty i szybki! W krajach katolickich pierniki są mocno kojarzone ze Świętami Bożego Narodzenia. Pamiętasz, jak wiele kartek świątecznych przedstawia takie malowane pierniki wiszące na choinkach? Oto ona – świąteczne jedzenie i dekoracja w jednym. Przepis kulinarny tych pierników należy do kuchni angielskiej. Proponuję Ci noworoczne pierniki!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 22 % 14 g
węglowodany 70 % 44 g
316 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.


na początek przygotowujemy czekoladowe ciasto imbirowe. Przesiej mąkę ze zjeżdżalnią, wlej do niej proszek do pieczenia, dodaj kakao, zmielone goździki, imbir i cynamon. Tutaj kładziemy zmiękczone masło i mielimy widelcem z mąką. Dostaniemy grudki mąki. Następnie wbijamy tutaj jajko, mieszamy. Dodaj cukier i zagniataj umiarkowanie strome ciasto. Uformuj ciasto w kulkę, zawiń je w folię i włóż do lodówki na dwie godziny. Następnie wyjmij, zwiń w warstwę o grubości około siedmiu milimetrów. Wstępnie przygotowane szablony papierowe (mogą to być dowolne figurki) nakładamy na ciasto i ostrożnie okrążamy je nożem. Posyp blachę do pieczenia mąką, połóż nasze pierniki, posmaruj je ubitym żółtkiem. Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut. Po upieczeniu schładzamy wszystkie pierniki, a następnie nakładamy niezbędne rysunki kremem białkowym (do kremu można dodać różne barwniki spożywcze).
krem białkowy: ubij schłodzone białka z dużą prędkością mikserem. Kiedy uzyskamy stabilną pianę, wlej cukier puder cienkim strumieniem. Po wyciśnięciu soku z połowy cytryny i ubijaniu przez kolejne 10 sekund.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy