skład / składniki
gotowanie krok po kroku
na początek przygotowujemy czekoladowe ciasto imbirowe. Przesiej mąkę ze zjeżdżalnią, wlej do niej proszek do pieczenia, dodaj kakao, zmielone goździki, imbir i cynamon. Tutaj kładziemy zmiękczone masło i mielimy widelcem z mąką. Dostaniemy grudki mąki. Następnie wbijamy tutaj jajko, mieszamy. Dodaj cukier i zagniataj umiarkowanie strome ciasto. Uformuj ciasto w kulkę, zawiń je w folię i włóż do lodówki na dwie godziny. Następnie wyjmij, zwiń w warstwę o grubości około siedmiu milimetrów. Wstępnie przygotowane szablony papierowe (mogą to być dowolne figurki) nakładamy na ciasto i ostrożnie okrążamy je nożem. Posyp blachę do pieczenia mąką, połóż nasze pierniki, posmaruj je ubitym żółtkiem. Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut. Po upieczeniu schładzamy wszystkie pierniki, a następnie nakładamy niezbędne rysunki kremem białkowym (do kremu można dodać różne barwniki spożywcze).
krem białkowy: ubij schłodzone białka z dużą prędkością mikserem. Kiedy uzyskamy stabilną pianę, wlej cukier puder cienkim strumieniem. Po wyciśnięciu soku z połowy cytryny i ubijaniu przez kolejne 10 sekund.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g