skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować danie takie jak prawdziwy pieczony pstrąg rybacki, nie możemy oczywiście zapomnieć o dwóch najważniejszych składnikach-świeżym powietrzu i ognisku. Bez tych dwóch składników przepis kulinarny będzie niekompletny i zdasz sobie sprawę, że zamiast pysznego dania masz najzwyklejszy posiłek. Nie będzie takiej atmosfery i pozostanie tylko pstrąg, bez żadnego rybackiego smaku. Ale jeśli udało Ci się wyjść z przyjaciółmi na ryby i złapać świeżego pstrąga, niech ten przepis będzie na wyciągnięcie ręki.
więc włóż kilka małych kamieni rzecznych do garnka i wlej tylko tyle wody, aby ledwo pokrywała ich powierzchnię. Zawieś garnek nad ogniskiem, a gdy woda się zagotuje, wlej pokruszoną sól kamienną. Wypłucz i wypatrosz pstrąga i umieść go w garnku w 1-2 rzędach. Garnek należy szczelnie zamknąć pokrywką, a pstrąg piecze się przez około 20 minut. To wszystko, jedzenie jest gotowe i można je podawać, aż ostygnie. Osobno połóż cebulę i estragon na talerzu, będzie z nimi jeszcze smaczniejszy.
oto one, cechy narodowej kuchni rybackiej!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Estragon - 25 kcal/100g
- Tarhun - 40 kcal/100g
- Pstrąg - 97 kcal/100g
- Pstrąg wędzony - 132 kcal/100g
- Pstrąg gotowany - 89 kcal/100g
- Pstrąg lekko solony - 186 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g