pieczony pstrąg rybacki

Pochwal się przed przyjaciółmi swoimi kulinarnymi przysmakami!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 81 % 13 g
tłuszcze 6 % 1 g
węglowodany 13 % 2 g
73 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

aby przygotować danie takie jak prawdziwy pieczony pstrąg rybacki, nie możemy oczywiście zapomnieć o dwóch najważniejszych składnikach-świeżym powietrzu i ognisku. Bez tych dwóch składników przepis kulinarny będzie niekompletny i zdasz sobie sprawę, że zamiast pysznego dania masz najzwyklejszy posiłek. Nie będzie takiej atmosfery i pozostanie tylko pstrąg, bez żadnego rybackiego smaku. Ale jeśli udało Ci się wyjść z przyjaciółmi na ryby i złapać świeżego pstrąga, niech ten przepis będzie na wyciągnięcie ręki.
więc włóż kilka małych kamieni rzecznych do garnka i wlej tylko tyle wody, aby ledwo pokrywała ich powierzchnię. Zawieś garnek nad ogniskiem, a gdy woda się zagotuje, wlej pokruszoną sól kamienną. Wypłucz i wypatrosz pstrąga i umieść go w garnku w 1-2 rzędach. Garnek należy szczelnie zamknąć pokrywką, a pstrąg piecze się przez około 20 minut. To wszystko, jedzenie jest gotowe i można je podawać, aż ostygnie. Osobno połóż cebulę i estragon na talerzu, będzie z nimi jeszcze smaczniejszy.
oto one, cechy narodowej kuchni rybackiej!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarhun - 40   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy