pieczony Karaś
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
jeśli Karaś nieumyślnie wpłynął do twojej lodówki, nie zastanawiaj się, jakie jedzenie z niej ugotować. Karaś, jak każda inna ryba, gotuje się szybko, ale wielu nie może jeść smażonych ryb ze względu na zawartość tłuszczu lub ze względów medycznych. Ale możesz upiec rybę na różne sposoby. W tym przepisie kulinarnym Karaś proponuje się piec w folii kulinarnej. To też nie jest zły sposób. Oczywiście przy takim pieczeniu nie tworzy się chrupiąca skórka, ale ryba okazuje się delikatna, a jednocześnie nie gotowana.
wypatrosz rybę i oczyść ją z łusek. Następnie bardzo dobrze spłucz i osusz ręcznikami papierowymi. Nasmaruj blachę do pieczenia lub patelnię olejem roślinnym i rozłóż przygotowaną rybę.Sól, pieprz i posyp dowolnymi przyprawami. Posyp tusze drobno posiekanymi kawałkami smalcu. Przykryj formę folią. Aby ryba nie wyschła podczas gotowania, co dziesięć minut podlewamy ją sosem powstałym podczas pieczenia. Pieczemy Karaś przez 35-40 minut. Podczas gotowania gotuj ziemniaki. Wymieszaj z masłem i posyp drobno posiekaną natką pietruszki.
wypatrosz rybę i oczyść ją z łusek. Następnie bardzo dobrze spłucz i osusz ręcznikami papierowymi. Nasmaruj blachę do pieczenia lub patelnię olejem roślinnym i rozłóż przygotowaną rybę.Sól, pieprz i posyp dowolnymi przyprawami. Posyp tusze drobno posiekanymi kawałkami smalcu. Przykryj formę folią. Aby ryba nie wyschła podczas gotowania, co dziesięć minut podlewamy ją sosem powstałym podczas pieczenia. Pieczemy Karaś przez 35-40 minut. Podczas gotowania gotuj ziemniaki. Wymieszaj z masłem i posyp drobno posiekaną natką pietruszki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Karaś gotowany - 102 kcal/100g
- Karaś świeży - 87 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g