pieczony Karaś

Karaś to ryba Królewska, upiecz ją, aby uzyskać delikatne mięso!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 32 % 8 g
143 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
jeśli Karaś nieumyślnie wpłynął do twojej lodówki, nie zastanawiaj się, jakie jedzenie z niej ugotować. Karaś, jak każda inna ryba, gotuje się szybko, ale wielu nie może jeść smażonych ryb ze względu na zawartość tłuszczu lub ze względów medycznych. Ale możesz upiec rybę na różne sposoby. W tym przepisie kulinarnym Karaś proponuje się piec w folii kulinarnej. To też nie jest zły sposób. Oczywiście przy takim pieczeniu nie tworzy się chrupiąca skórka, ale ryba okazuje się delikatna, a jednocześnie nie gotowana.
wypatrosz rybę i oczyść ją z łusek. Następnie bardzo dobrze spłucz i osusz ręcznikami papierowymi. Nasmaruj blachę do pieczenia lub patelnię olejem roślinnym i rozłóż przygotowaną rybę.Sól, pieprz i posyp dowolnymi przyprawami. Posyp tusze drobno posiekanymi kawałkami smalcu. Przykryj formę folią. Aby ryba nie wyschła podczas gotowania, co dziesięć minut podlewamy ją sosem powstałym podczas pieczenia. Pieczemy Karaś przez 35-40 minut. Podczas gotowania gotuj ziemniaki. Wymieszaj z masłem i posyp drobno posiekaną natką pietruszki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Karaś gotowany - 102   kcal/100g
  • Karaś świeży - 87   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g

Podobne przepisy