ziemniaki z mielonym szczupakiem

bardzo smaczne i aromatyczne danie. Będziesz zachwycony!
lika7Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 7 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 52 % 11 g
106 kcal
IG: 73 / 0 / 27

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

ten przepis kulinarny wyszedł mi przypadkowo. Przyjaciele, którzy przybyli z połowów, Dali małego szczupaka. Pełnowartościowy posiłek z takiego dziecka nie zadziałałby, ale z szczupaka można ugotować pyszne mięso mielone. Nie dla kotletów-ziemniaki z mielonym szczupakiem są znacznie smaczniejsze i zdrowsze. Prawie dietetyczny i bardzo pożywny posiłek.
najpierw musisz zrobić mięso mielone. Przygotowuje się go prawie jak mięso, ale jest znacznie prostszy. Szczupak musi być całkowicie oczyszczony-biorę tylko filet. Nie ma tu nic skomplikowanego, nawet dla mnie, chociaż nie lubię czyścić ryb. To prawda, że w trakcie czyszczenia musisz się rozproszyć - musisz namoczyć ćwierć bochenka białego chleba w mleku lub wodzie, nie więcej niż ćwierć szklanki. Chleb ma czas na moczenie, podczas gdy ja czyszczę rybę. Następnie przepuszczam filet ze szczupaka przez maszynkę do mięsa, dodaję do chleba i dokładnie mieszam widelcem. Niektórzy przewijają również chleb przez maszynę do mięsa, ale nie lubię spędzać na tym czasu.
jajka, śmietanę i sól i pieprz dodaję wszystko razem i na samym końcu - wystarczy je dokładnie wymieszać. Zwłaszcza, że przed nami jeszcze obieranie ziemniaków. Musisz także zetrzeć marchewki i drobno posiekać cebulę.
obrane ziemniaki kroję w małe paski. Możesz pokroić w cienkie plasterki, ale słomki gotują się szybko, podobnie jak mielone szczupaki. Słomki można ułożyć na patelni z grubym dnem lub małej, głębokiej blasze do pieczenia. Na wierzch rozprowadzam połowę mieszanki ziół, cebuli i marchewki. Następnie mięso mielone, ponownie mieszanka warzyw i reszta ziemniaków. Cóż, na koniec wypełniam wszystko kwaśną śmietaną i posypuję trochę ziołami. Śmietanę można zastąpić gęstą śmietaną lub serem, ale moja domowa śmietana jest bardziej lubiana. Musisz gotować przez 40-45 minut w piekarniku na średnim ogniu, ale warto. Prawdopodobnie jest to pyszny ziemniak z mielonym szczupakiem, który można ugotować.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Szczupak w sosie pomidorowym - 108   kcal/100g
  • Szczupak gotowany - 98   kcal/100g
  • Szczupak przypływowy - 90   kcal/100g
  • Szczupak świeży - 82   kcal/100g
  • Szczupak faszerowany - 141   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy