skład / składniki
metoda gotowania
ten przepis kulinarny wyszedł mi przypadkowo. Przyjaciele, którzy przybyli z połowów, Dali małego szczupaka. Pełnowartościowy posiłek z takiego dziecka nie zadziałałby, ale z szczupaka można ugotować pyszne mięso mielone. Nie dla kotletów-ziemniaki z mielonym szczupakiem są znacznie smaczniejsze i zdrowsze. Prawie dietetyczny i bardzo pożywny posiłek.
najpierw musisz zrobić mięso mielone. Przygotowuje się go prawie jak mięso, ale jest znacznie prostszy. Szczupak musi być całkowicie oczyszczony-biorę tylko filet. Nie ma tu nic skomplikowanego, nawet dla mnie, chociaż nie lubię czyścić ryb. To prawda, że w trakcie czyszczenia musisz się rozproszyć - musisz namoczyć ćwierć bochenka białego chleba w mleku lub wodzie, nie więcej niż ćwierć szklanki. Chleb ma czas na moczenie, podczas gdy ja czyszczę rybę. Następnie przepuszczam filet ze szczupaka przez maszynkę do mięsa, dodaję do chleba i dokładnie mieszam widelcem. Niektórzy przewijają również chleb przez maszynę do mięsa, ale nie lubię spędzać na tym czasu.
jajka, śmietanę i sól i pieprz dodaję wszystko razem i na samym końcu - wystarczy je dokładnie wymieszać. Zwłaszcza, że przed nami jeszcze obieranie ziemniaków. Musisz także zetrzeć marchewki i drobno posiekać cebulę.
obrane ziemniaki kroję w małe paski. Możesz pokroić w cienkie plasterki, ale słomki gotują się szybko, podobnie jak mielone szczupaki. Słomki można ułożyć na patelni z grubym dnem lub małej, głębokiej blasze do pieczenia. Na wierzch rozprowadzam połowę mieszanki ziół, cebuli i marchewki. Następnie mięso mielone, ponownie mieszanka warzyw i reszta ziemniaków. Cóż, na koniec wypełniam wszystko kwaśną śmietaną i posypuję trochę ziołami. Śmietanę można zastąpić gęstą śmietaną lub serem, ale moja domowa śmietana jest bardziej lubiana. Musisz gotować przez 40-45 minut w piekarniku na średnim ogniu, ale warto. Prawdopodobnie jest to pyszny ziemniak z mielonym szczupakiem, który można ugotować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Szczupak w sosie pomidorowym - 108 kcal/100g
- Szczupak gotowany - 98 kcal/100g
- Szczupak przypływowy - 90 kcal/100g
- Szczupak świeży - 82 kcal/100g
- Szczupak faszerowany - 141 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g