ciasta z gotowanym skondensowanym mlekiem i czekoladą

bardzo proste i smaczne danie dla całej rodziny. Oczywiście każde ciasto to uczta. Szczególnie dla tych, którzy nie są szczególnie zainteresowani tego rodzaju jedzeniem. A jeśli chodzi o mleko skondensowane, nie możesz nic dalej mówić! Wszyscy rzucają się na to danie, zapominając nawet zapytać – co tam jest i z czym jest. Ciasta ze skondensowanym mlekiem-może to być osobne danie, w którym musisz upiec ciasta, lub można je przygotować z gotowymi ciastami. W naszym przypadku przepis kulinarny nie jest tak skomplikowany, ale jeśli majstrujesz, gwarantuję przyjemność!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 38 % 21 g
węglowodany 54 % 30 g
329 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

wymieszaj zmiękczone masło, mleko skondensowane, śmietanę i ubij do uzyskania gładkości mikserem. Dodaj kakao, wymieszaj. Wlej sodę wygaszoną sokiem z cytryny, wymieszaj.
Teraz dodaj trochę mąki, mieszając, aż będzie gładka. Może być wymagane mniej niż 200 gramów. Ciasto powinno być umiarkowanie gęste, nieco grubsze niż śmietana.
teraz przenieś jedną trzecią ciasta do formy wyłożonej pergaminem, wyłóż łyżką i piecz w rozgrzanym piekarniku (200 stopni) przez 10 minut. To samo z pozostałymi dwoma częściami. Otrzymasz 3 ciasta, ostudź je.
teraz, jeśli chcesz, to ciasto można namoczyć dowolnym kremem. Uwielbiam krem na gotowanym skondensowanym mleku. Aby to zrobić, wystarczy ubić Varenka i masło mikserem. Jeśli bardziej lubisz śmietanę, możesz ją zrobić. Tylko w przypadku śmietany lepiej jest wstępnie odcedzić śmietanę. Oznacza to, że włóż do drobnego sita i pozostaw na noc w lodówce. Taka śmietana po ubiciu staje się jak bujna Chmura. Krem okazuje się bardzo smaczny.
nawiasem mówiąc, ciasta można układać w plastry świeżych owoców i jagód przeplatanych kremem.
posmaruj wszystkie ciasta kremem, boki i górę. Ciasto można ozdobić do woli-lub kremem z kond.worka lub posypką typu kokosowego lub czekoladowego. Moczyć przez co najmniej 3 godziny (lepiej zostawić w lodówce na noc).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Bita śmietana - 257   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy