skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przepis kulinarny na to danie podyktował mi mój przyjaciel. Jeśli lubisz słodki smak w mięsie lub kurczaku, ten przepis jest wart uwagi. Skrzydełka z kurczaka są najpierw pieczone w piekarniku do połowy, a następnie zanurzane w sosie i dalej gotowane. Zaczynamy więc gotować skrzydełka w sosie musztardowo-miodowym. Skrzydełka z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie układamy je na blasze do pieczenia i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni przez 20 minut. Podczas gdy skrzydła są w piekarniku, robimy sos. Dokładnie wymieszaj śmietanę, musztardę, miód, curry i sól, aż uzyskasz gładką konsystencję. W połowie gotowe skrzydła zanurzamy w sosie i kładziemy z powrotem na blasze do pieczenia. Aby ułatwić późniejsze umycie blachy do pieczenia, przykryj ją pergaminem lub folią. Nadal pieczemy skrzydła w piekarniku przez kolejne 20 minut, aż do jasnozłotobrązowej Skórki. Skrzydełka w sosie musztardowo – miodowym są gotowe, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g