skład / składniki
gotowanie krok po kroku
dla kulebyaki dodaj rozcieńczone drożdże, cukier granulowany, sól i jajka do ciepłej wody, dodaj całą mąkę, zagnieść elastyczne ciasto. Dodaj do niego stopioną margarynę i ugniataj przez kolejne 5 minut. Wysokiej jakości ciasto nie przykleja się do rąk i naczyń.
posyp ciasto mąką, przykryj szmatką i odstaw na 3-4 godziny. Ciasto będzie fermentować i rosnąć. Podczas fermentacji uwolni się dwutlenek węgla, więc będziesz musiał ugniatać ciasto kilka razy, 2 razy przez cały czas.
rozwałkuj gotowe ciasto drożdżowe wielkości naczynia do pieczenia, o wysokości 1 cm i szerokości 20 cm. Połóż kulebyakę szwem w dół na blasze do pieczenia i pozwól jej lekko unieść się, odstaw na 15 minut. Ubij jajko trzepaczką lub widelcem i posmaruj produkt. Pamiętaj, aby nakłuć kulebyakę w kilku miejscach nożem, aby para mogła uciec. Wyślij do piekarnika i piecz w 200 stopniach do miękkości.
nasza rumiana kulebiaka była najbardziej poszukiwana na wakacjach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal / 100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g