Kulebiaka na margarynie drożdżowa z mięsem mielonym

dla wszystkich miłośników pysznych, obfitych wypieków z nadzieniem mięsnym! Możesz słuchać i nie słyszeć. Przez ostatnie spotkanie rodziców szczerze patrzyłam nauczycielce w oczy i uparcie myślałam o rocznym raporcie. Oczywiście przegapiłem najważniejsze. Okazało się, że na spotkaniu dyskutowano o świętach, Rosyjskich targach. Dzieci miały przynieść 1 danie kuchni rosyjskiej. Gdybym uważnie słuchała, gotowałabym jakiś napój owocowy, ale kiedy unosiłam się w chmurach, została tylko kulebiaka z mięsem. Jedzenie nie jest moim koniem, ale poradziłem sobie doskonale z zadaniem.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 13 g
tłuszcze 26 % 12 g
węglowodany 47 % 22 g
247 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.


dla kulebyaki dodaj rozcieńczone drożdże, cukier granulowany, sól i jajka do ciepłej wody, dodaj całą mąkę, zagnieść elastyczne ciasto. Dodaj do niego stopioną margarynę i ugniataj przez kolejne 5 minut. Wysokiej jakości ciasto nie przykleja się do rąk i naczyń.
posyp ciasto mąką, przykryj szmatką i odstaw na 3-4 godziny. Ciasto będzie fermentować i rosnąć. Podczas fermentacji uwolni się dwutlenek węgla, więc będziesz musiał ugniatać ciasto kilka razy, 2 razy przez cały czas.
rozwałkuj gotowe ciasto drożdżowe wielkości naczynia do pieczenia, o wysokości 1 cm i szerokości 20 cm. Połóż kulebyakę szwem w dół na blasze do pieczenia i pozwól jej lekko unieść się, odstaw na 15 minut. Ubij jajko trzepaczką lub widelcem i posmaruj produkt. Pamiętaj, aby nakłuć kulebyakę w kilku miejscach nożem, aby para mogła uciec. Wyślij do piekarnika i piecz w 200 stopniach do miękkości.
nasza rumiana kulebiaka była najbardziej poszukiwana na wakacjach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal / 100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy