kapusta kulebiaka

Kto nie lubi obfitego domowego ciasta? Prosty przepis na gotowanie!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 13 % 3 g
węglowodany 71 % 17 g
101 kcal
IG: 35 / 0 / 65

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozcieńczyć drożdże w ciepłym mleku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę i sól z cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usmaż to.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój kapustę i zgaś.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij jajko widelcem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj cebulę i kapustę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kiedy ciasto się pojawi, zrób kulebyaka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj ubitym jajkiem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

wlej mleko do rondla i podgrzej trochę. Następnie dodaj drożdże, cukier i sól i wszystko dokładnie wymieszaj. Sól i cukier powinny się całkowicie rozpuścić. Ale jeśli mleko jest gorące, drożdże stracą swoje właściwości, a ciasto nie wyrośnie. Przesiej mąkę pszenną do tego rondla z mlekiem i wymieszaj. Gotowe ciasto przenosimy na patelnię posypaną mąką i zamykamy pokrywką. Kapustę i cebulę myjemy i drobno siekamy, kapustę można pokroić w paski. Przygotowane ciasto dzielimy na małe kulki i pozostawiamy na stole na 5 minut, przykrywając ręcznikiem. Na patelni smażyć cebulę, dodać kapustę, sól i pieprz. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. W tym czasie Rozgrzej piekarnik do 180-200 C. rozwałkuj ciasto na warstwę, dodaj ciepłe mięso mielone i rozłóż na blasze do pieczenia z natłuszczonym masłem lub olejem roślinnym. Następnie smarujemy kulebyak z ubitym jajkiem i pieczemy w temperaturze co najmniej 180 C. Ten przepis kulinarny jest łatwy do przygotowania, a jednocześnie okazuje się smacznym i satysfakcjonującym posiłkiem. Kulebiak z kapustą gotowy! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy