skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wszystkie słodkie hostessy znają sytuację, w której wieczorem wracasz do domu i musisz szybko ugotować obiad dla całej rodziny. Proponuję przygotować udka z kurczaka dla swoich gospodarstw domowych w nowym przepisie kulinarnym, który nazywam "udkiem świątecznym". Weź surowe udka z kurczaka umyj je pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Po prostu mieszam majonez z domową adżiką własnego przygotowania w stosunku 1:1. Możesz użyć adżiki sklepowej, jakoś użyłem tylko keczupu. (Chociaż jestem zwolennikiem zdrowego odżywiania-na przykład wiem, co jem). Dokładnie posmaruj każdą nogę tą mieszanką osobno. Pozwalam im się namoczyć. Z reguły planuję z wyprzedzeniem, co nakarmię moją rodzinę, więc noga, że tak powiem, Marina z wyprzedzeniem - wieczorem lub rano. Leżąc w takim "sosie" mięso z kurczaka okazuje się bardzo aromatyczne i niezwykle delikatne. Wieczorem, po pracy, wystarczy włożyć marynowane udka z kurczaka do piekarnika na 40 minut. W procesie pieczenia udka z kurczaka, dzięki sosowi "majonezowo-adżicznemu", nabierają złotej skórki. Po 40 minutach pieczenia udek wystarczy wymyślić przystawkę. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g