kurczak w sosie ananasowym po chińsku
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw umyliśmy i wysuszyliśmy wstępnie przetworzonego kurczaka, pokroiliśmy na porcje, posoliliśmy i pieprzyliśmy. Następnie nasmarowali blachę do pieczenia i rozłożyli na niej porcje kurczaka, przesuwając rodzynki namoczone wcześniej w wodzie, kawałki marchewki i pokrojone ananasy w puszkach. W małym rondlu przygotowaliśmy mieszankę wody mineralnej, suszonej cebuli, soku ze słoika ananasa, sosu sojowego i keczupu z miodem. Cała ta mieszanka została posolona i pieprzona i zalana kurczakiem. Rozgrzej piekarnik i piecz kurczaka przez 35 minut. Gdy mięso z kurczaka wydzielało sok, ktoś z nas polewał nim jedzenie. Każdy z nas dostał kawałek kurczaka polany niesamowitym sosem. Z upałem-z upałem, prosto z piekarnika. Chętni odwiedzający wystawę mogli również skosztować jedzenia i zapisać przepis kulinarny. Do każdego talerza szef kuchni wsypał obfitą porcję parującego, kruchego ryżu. Więc nie tylko poczęstowaliśmy się darmowym obiadem, ale także nauczyliśmy się gotować niesamowite pyszne jedzenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal / 100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal / 100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Sok ananasowy - 48 kcal/100g