kurczak w sosie ananasowym po chińsku

miłośnicy kurczaków będą zachwyceni! Oryginalny, prosty i niesamowity VK. Kuchnia chińska wyróżnia się połączeniem mięsa ze słodkimi sosami. Po wzięciu udziału w jednej z wystaw kulinarnych nauczyłem się gotować kurczaka z ananasem i rodzynkami w sosie sojowym po chińsku. A raczej każdy mógł wziąć udział w jego przygotowaniu, a ja nie odmówiłem sobie przyjemności dołączenia do wesołego Towarzystwa młodych kucharzy, którzy pomagają szefowi kuchni jednej z małych chińskich restauracji.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 10 g
tłuszcze 37 % 11 g
węglowodany 30 % 9 g
172 kcal
IG: 33 / 33 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
najpierw umyliśmy i wysuszyliśmy wstępnie przetworzonego kurczaka, pokroiliśmy na porcje, posoliliśmy i pieprzyliśmy. Następnie nasmarowali blachę do pieczenia i rozłożyli na niej porcje kurczaka, przesuwając rodzynki namoczone wcześniej w wodzie, kawałki marchewki i pokrojone ananasy w puszkach. W małym rondlu przygotowaliśmy mieszankę wody mineralnej, suszonej cebuli, soku ze słoika ananasa, sosu sojowego i keczupu z miodem. Cała ta mieszanka została posolona i pieprzona i zalana kurczakiem. Rozgrzej piekarnik i piecz kurczaka przez 35 minut. Gdy mięso z kurczaka wydzielało sok, ktoś z nas polewał nim jedzenie. Każdy z nas dostał kawałek kurczaka polany niesamowitym sosem. Z upałem-z upałem, prosto z piekarnika. Chętni odwiedzający wystawę mogli również skosztować jedzenia i zapisać przepis kulinarny. Do każdego talerza szef kuchni wsypał obfitą porcję parującego, kruchego ryżu. Więc nie tylko poczęstowaliśmy się darmowym obiadem, ale także nauczyliśmy się gotować niesamowite pyszne jedzenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal / 100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal / 100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Sok ananasowy - 48   kcal/100g

Podobne przepisy