skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1 kg mąki, 2 łyżki. łyżki mleka w proszku, 2 łyżki.łyżki drożdży instant,1 łyżeczka soli,1 łyżeczka cukru, jajka,gorąca woda w razie potrzeby.
Krok 2:
Wymieszaj wszystkie produkty
Krok 3:
Niech ciasto wyrośnie w ciepłym miejscu(2 godziny)
Krok 4:
Następnie podziel na małe kulki, zwiń i odstaw na 10-15 minut
Krok 5:
Rozłóż na natłuszczonej blasze do pieczenia i piecz w piekarniku na złoty kolor po obu stronach.
Krok 6:
więc mówię Ci, jak zrobić to ciasto. Na początek w dużym pojemniku wymieszaj mąkę, jajko, drożdże, mleko w proszku, sól i cukier.
teraz zagniataj miękkie ciasto gorącą wodą. Następnie przykryj ręcznikiem i pozostaw na 2 godziny w ciepłym miejscu, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i dzielimy je na równe małe kawałki. Rozwałkuj je na ciasta o średnicy 10-15 centymetrów. Teraz kładziemy nasze ciasta na pokrytej olejem blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. 7 minut po wysłaniu tortilli do piekarnika odwróć je i zrumień z drugiej strony. Podawaj tortille na ciepło.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g