tortille z drożdżami i mlekiem w proszku

bardzo smaczne niesłodzone tortille do ulubionego dżemu! Bardzo lubię wypieki, ponieważ mój dobry metabolizm pozwala na spożywanie różnorodnych wypieków w nieograniczonych ilościach. Przygotowuję różne potrawy z ciasta. Uczę się nowych przepisów, eksperymentuję. Ostatnim moim dziełem były tortille wykonane według przepisu kulinarnego zaczerpniętego z magazynu.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 12 g
tłuszcze 10 % 7 g
węglowodany 74 % 53 g
317 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    1 kg mąki, 2 łyżki. łyżki mleka w proszku, 2 łyżki.łyżki drożdży instant,1 łyżeczka soli,1 łyżeczka cukru, jajka,gorąca woda w razie potrzeby.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj wszystkie produkty

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Niech ciasto wyrośnie w ciepłym miejscu(2 godziny)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie podziel na małe kulki, zwiń i odstaw na 10-15 minut

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż na natłuszczonej blasze do pieczenia i piecz w piekarniku na złoty kolor po obu stronach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

więc mówię Ci, jak zrobić to ciasto. Na początek w dużym pojemniku wymieszaj mąkę, jajko, drożdże, mleko w proszku, sól i cukier.
teraz zagniataj miękkie ciasto gorącą wodą. Następnie przykryj ręcznikiem i pozostaw na 2 godziny w ciepłym miejscu, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i dzielimy je na równe małe kawałki. Rozwałkuj je na ciasta o średnicy 10-15 centymetrów. Teraz kładziemy nasze ciasta na pokrytej olejem blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. 7 minut po wysłaniu tortilli do piekarnika odwróć je i zrumień z drugiej strony. Podawaj tortille na ciepło.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g

Podobne przepisy