suflet z kurczaka

smakosze pokochają! Delikatnie, apetycznie i szybko! Dla najbardziej ukochanych!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 17 g
tłuszcze 53 % 19 g
węglowodany 0 % 0 g
247 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min
zwracam uwagę na przepis kulinarny – suflet z kurczaka. Jest to jedna z najprostszych opcji przygotowania tego dania. Na wszystko o wszystkim będziemy potrzebować minimum składników. W rezultacie otrzymamy pieczeń, która może ozdobić każdy świąteczny stół. Z reguły taki suflet jest podawany w tej samej misce, w której jest przygotowywany. Dlatego, jeśli wkrótce planujesz postawić tego kurczaka na stole przed gośćmi, warto wziąć piękniejszy kształt.
najpierw gotuj kurczaka w osolonej wodzie, aż będzie ugotowany. Teraz całkowicie usuń całe mięso z nasion i przewiń je przez maszynę do mięsa. Wlej sól do smaku do powstałej masy, wlej śmietanę, wbij surowe żółtko kurczaka. Wszystko dobrze wymieszaj (możesz dodać więcej różnych suchych przypraw). Oddzielnie ubij białko w uporczywą pianę i włóż do mielonego kurczaka. Bierzemy prostokątny kształt, smarujemy go masłem, posypujemy mąką pszenną. Rozłóż gotowe mięso mielone w przygotowanej formie, wyrównaj powierzchnię, spryskaj stopionym masłem i włóż do piekarnika do pieczenia. Zajmie to dwadzieścia minut (pod warunkiem, że jedzenie zostanie umieszczone w już rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy