suflet z kurczaka
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
zwracam uwagę na przepis kulinarny – suflet z kurczaka. Jest to jedna z najprostszych opcji przygotowania tego dania. Na wszystko o wszystkim będziemy potrzebować minimum składników. W rezultacie otrzymamy pieczeń, która może ozdobić każdy świąteczny stół. Z reguły taki suflet jest podawany w tej samej misce, w której jest przygotowywany. Dlatego, jeśli wkrótce planujesz postawić tego kurczaka na stole przed gośćmi, warto wziąć piękniejszy kształt.
najpierw gotuj kurczaka w osolonej wodzie, aż będzie ugotowany. Teraz całkowicie usuń całe mięso z nasion i przewiń je przez maszynę do mięsa. Wlej sól do smaku do powstałej masy, wlej śmietanę, wbij surowe żółtko kurczaka. Wszystko dobrze wymieszaj (możesz dodać więcej różnych suchych przypraw). Oddzielnie ubij białko w uporczywą pianę i włóż do mielonego kurczaka. Bierzemy prostokątny kształt, smarujemy go masłem, posypujemy mąką pszenną. Rozłóż gotowe mięso mielone w przygotowanej formie, wyrównaj powierzchnię, spryskaj stopionym masłem i włóż do piekarnika do pieczenia. Zajmie to dwadzieścia minut (pod warunkiem, że jedzenie zostanie umieszczone w już rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni).
najpierw gotuj kurczaka w osolonej wodzie, aż będzie ugotowany. Teraz całkowicie usuń całe mięso z nasion i przewiń je przez maszynę do mięsa. Wlej sól do smaku do powstałej masy, wlej śmietanę, wbij surowe żółtko kurczaka. Wszystko dobrze wymieszaj (możesz dodać więcej różnych suchych przypraw). Oddzielnie ubij białko w uporczywą pianę i włóż do mielonego kurczaka. Bierzemy prostokątny kształt, smarujemy go masłem, posypujemy mąką pszenną. Rozłóż gotowe mięso mielone w przygotowanej formie, wyrównaj powierzchnię, spryskaj stopionym masłem i włóż do piekarnika do pieczenia. Zajmie to dwadzieścia minut (pod warunkiem, że jedzenie zostanie umieszczone w już rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g