ciasto marchewkowe z polewą pomarańczową

to oryginalne, niesamowicie pyszne ciasto będzie hitem uczty! Zawsze zastanawiałem się, co to za jedzenie - ciasto marchewkowe. Kilka dni temu postanowiłem ugotować to danie, okazało się bardzo, bardzo smaczne. Radzę wszystkim spróbować! Jak gotować? Zaraz ci powiem!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 25 % 17 g
węglowodany 69 % 47 g
352 kcal
IG: 4 / 13 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
na początek włącz piekarnik na 180 stopni. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem i połóż pergamin na dnie. Teraz w osobnym pojemniku ubij masło, cukier i jajka trzepaczką. Następnie dodaj do masy wstępnie startą marchewkę i skórkę pomarańczową.
następnie wymieszaj mąkę, sodę, przyprawy i przesiej wszystko do pojemnika z jajkiem. Następnie dobrze wymieszaj wszystkie składniki, uzyskując miękkie ciasto. Teraz wlej ciasto do naszej formy i włóż do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy powstałe ciasto z piekarnika i lekko je schładzamy, a następnie wyjmujemy z formy. Zacznijmy przygotowywać lukier, w tym celu ubij cukier puder z sokiem pomarańczowym mikserem. Teraz polewamy ciasto lukrem i pozwalamy mu ostygnąć. Kiedy to się stanie, ciasto można podać! Połóż ciasto na talerzu i posyp je lukrem, aby kapało na brzegach. Pozostaw do zastygnięcia glazury i pokrój na porcje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy