ciasto z lodami jeżynowymi

Podaruj ciasto ukochanej osobie w rocznicę! Będzie zachwycony!
GeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 25 % 15 g
węglowodany 59 % 35 g
313 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

jak wiesz, zawsze chcesz różnorodności w jedzeniu. Dlatego zawsze szukamy czegoś nowego.
Oto oryginalny przepis na ciasto jagodowe, łączące dwa ciasta o różnej strukturze.
ale jednocześnie prostota wykonania tego ciasta jagodowego nie wymaga wyjątkowych umiejętności. Żadnych skomplikowanych kremów i form. Ciasto z jagodami z pewnością stanie się oryginalną aplikacją na herbatę, jak mówią, z okazji i bez.
do tego oryginalnego ciasta jagodowego musimy zrobić kruche ciasto, a następnie lekki biszkopt. Myślę, że opanuje to nawet początkujący. Najważniejsze jest, aby na bazie piasku albo zmielić masło (Tarka, pokroić w kostkę), albo wziąć masło już miękkie. Wymieszaj wszystko wymienione równomiernie w osobnych pojemnikach.
pierwsze ciasto jest kruche. Wymieszaj wszystko zgodnie z listą i ułóż na dnie formy. Rozgrzej piekarnik i umieść tam formę na około 5-7 minut. To nasza podstawa.
wymieszaj wszystkie wymienione elementy do drugiego testu.
rozłóż jeżyny (lody) na powstałej podstawie i napełnij je płynnym ciastem biszkopt na wierzchu.
wszystko wracamy do piekarnika, aż będzie gotowe.
gotowe ciasto z jagodami do dekoracji posmarować dżemem lub syropem (cukier na wodzie).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy