bochenek ślubny na wesele

Pełen wdzięku bochenek nie wstydzi się podawać na każdą uroczystość!
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 19 % 12 g
węglowodany 68 % 42 g
299 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

smak tortu weselnego jest bardzo niezapomniany. Postanowiłam poukładać przepis kulinarny. Chciałem go ugotować jak zwykły posiłek na herbatę. Znalazłem przepis kulinarny, a nawet go wypróbowałem. Teraz chcę się z Tobą podzielić. Na samym początku do bochenka weselnego musisz przygotować drożdże. Aby to zrobić, rozcieńczyć je w niewielkiej ilości mleka. Dodaj pół szklanki mąki i tylko jedną łyżeczkę cukru. Umieść drożdże w ciemnym, ale ciepłym miejscu. Powinny wzrosnąć trzykrotnie. Gdy drożdże będą gotowe, możesz zagnieść ciasto. Aby to zrobić, rozcieńczamy je w ciepłym mleku. Dodaj masło stopione w łaźni wodnej. Potem cukier sól, jajka. Na koniec wlej mąkę. Ciasto powinno być strome. Pozostaw do fermentacji na kilka godzin. Po drugim podniesieniu ciasta bierzemy ciasto i odcinamy od niego trzecią część. Pójdzie do dekoracji bochenka. Z pozostałej części formujemy kulkę i kładziemy ją na blasze do pieczenia, którą smarujemy olejem. Z ciasta do dekoracji zwijamy opaskę uciskową. Następnie przecinamy go na pół. Z niego tkamy linę i układamy ją wokół bochenka. Z pozostałej części robimy "starte ciasto". Aby to zrobić, posyp stół mąką i wcieraj . Takie ciasto jest łatwe do rozwałkowania. Z niego wycinamy koła i inną dekorację do bochenka. Smarujemy Bochenek jajkiem i układamy na nim figurki. Piec w temperaturze 240 stopni przez około 15 minut. Smacznego!»

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy