skład / składniki
metoda gotowania
smak tortu weselnego jest bardzo niezapomniany. Postanowiłam poukładać przepis kulinarny. Chciałem go ugotować jak zwykły posiłek na herbatę. Znalazłem przepis kulinarny, a nawet go wypróbowałem. Teraz chcę się z Tobą podzielić. Na samym początku do bochenka weselnego musisz przygotować drożdże. Aby to zrobić, rozcieńczyć je w niewielkiej ilości mleka. Dodaj pół szklanki mąki i tylko jedną łyżeczkę cukru. Umieść drożdże w ciemnym, ale ciepłym miejscu. Powinny wzrosnąć trzykrotnie. Gdy drożdże będą gotowe, możesz zagnieść ciasto. Aby to zrobić, rozcieńczamy je w ciepłym mleku. Dodaj masło stopione w łaźni wodnej. Potem cukier sól, jajka. Na koniec wlej mąkę. Ciasto powinno być strome. Pozostaw do fermentacji na kilka godzin. Po drugim podniesieniu ciasta bierzemy ciasto i odcinamy od niego trzecią część. Pójdzie do dekoracji bochenka. Z pozostałej części formujemy kulkę i kładziemy ją na blasze do pieczenia, którą smarujemy olejem. Z ciasta do dekoracji zwijamy opaskę uciskową. Następnie przecinamy go na pół. Z niego tkamy linę i układamy ją wokół bochenka. Z pozostałej części robimy "starte ciasto". Aby to zrobić, posyp stół mąką i wcieraj . Takie ciasto jest łatwe do rozwałkowania. Z niego wycinamy koła i inną dekorację do bochenka. Smarujemy Bochenek jajkiem i układamy na nim figurki. Piec w temperaturze 240 stopni przez około 15 minut. Smacznego!»
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g