skład / składniki
metoda gotowania
Niedawno zacząłem poznawać jedzenie zrobione z marchewki. Nauczyłam się już gotować kilka bardzo smacznych potraw. Ale moim zdaniem najsmaczniejszym daniem z tego warzywa korzeniowego jest bułka marchewkowa. Chodzi o kulinarny przepis na ten przysmak, który zostanie omówiony dalej. Zaczynamy więc przygotowywać bułkę marchewkową od obrania marchewki, a następnie zmielenia jej na kleik za pomocą blendera. Teraz ubij jaja kurze razem z cukrem-piaskiem, aż będą gładkie. Następnie do powstałej masy dodajemy przygotowaną marchewkę, skórkę z pomarańczy, przesianą mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Teraz pokrywamy blachę do pieczenia pergaminem i kładziemy na niej nasze ciasto, rozprowadzamy równą warstwą. Wkładamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika, pozwalamy mu ostygnąć. Równomiernie rozprowadź dżem morelowy na cieście i zwiń go rolką. Na wierzchu nasza bułka jest ozdobiona duszoną czekoladą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g