bułka marchewkowa

pyszne danie, które każdy powinien spróbować!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 84 % 41 g
213 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

Niedawno zacząłem poznawać jedzenie zrobione z marchewki. Nauczyłam się już gotować kilka bardzo smacznych potraw. Ale moim zdaniem najsmaczniejszym daniem z tego warzywa korzeniowego jest bułka marchewkowa. Chodzi o kulinarny przepis na ten przysmak, który zostanie omówiony dalej. Zaczynamy więc przygotowywać bułkę marchewkową od obrania marchewki, a następnie zmielenia jej na kleik za pomocą blendera. Teraz ubij jaja kurze razem z cukrem-piaskiem, aż będą gładkie. Następnie do powstałej masy dodajemy przygotowaną marchewkę, skórkę z pomarańczy, przesianą mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Teraz pokrywamy blachę do pieczenia pergaminem i kładziemy na niej nasze ciasto, rozprowadzamy równą warstwą. Wkładamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika, pozwalamy mu ostygnąć. Równomiernie rozprowadź dżem morelowy na cieście i zwiń go rolką. Na wierzchu nasza bułka jest ozdobiona duszoną czekoladą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g

Podobne przepisy