zapiekanka z szynką
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
surowe ziemniaki są obrane i pokrojone w piękne cienkie plasterki. Pokrój pory w piękne pierścienie. Bierzemy naczynie do pieczenia posmarowane masłem, wkładamy do niego ziemniaki, a po porach. Drobno posiekaj szynkę (lepiej wziąć szynkę wieprzową, jedzenie będzie smaczniejsze dwa razy) i posyp ziemniakami i porami. Drobno posiekaj natkę pietruszki i dodaj część do szynki. W misce łączymy śmietanę ze śmietaną, dobrze ubijamy trzepaczką, wlewamy sól, mielony pieprz. Wymieszaj wszystko i wlej powstałą mieszaninę warzyw z szynką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do stu osiemdziesięciu stopni na około czterdzieści minut. Gdy zapiekanka będzie gotowa, wyjmij ją i posyp drugą częścią posiekanej natki pietruszki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g