skład / składniki
metoda gotowania
niedawno Moja chata, w sensie mieszkania, stała się czerwona-czerwona. Zgadujesz dlaczego? Właśnie nadeszła zima, a wraz z nią spotkania w kuchni ze stołem wypełnionym jedzeniem i niekończącymi się herbatami z ciastami. Jednym z przepisów podarowanych przez przyjaciół jest przepis na ciasto Makowe.
podstawą ciasta jest ciasto drożdżowe.
przygotuj ciasto: świeże drożdże i 1 łyżeczka cukru wymieszaj, wlej trochę ciepłej wody. Gdy drożdże się rozproszą, wymieszaj z mąką pszenną, roztopionym masłem, lekko ubitymi żółtkami i kwaśną śmietaną. Zagnieść ciasto i pozostawić na noc do fermentacji w ciepłym miejscu. Rano ciasto zagniatamy, dzielimy wizualnie na 3 części i rozwałkowujemy 2/3 ciasta i układamy na natłuszczonej blasze do pieczenia.
nadzienie makowe przygotowuje się z gotowanego na parze maku(mak wlewa się wrzącą wodą, wodę spuszcza) zmielonego cukrem i żółtkami oraz masłem. Białka do nadzienia ubija się osobno. Wymieszaj białka i masę makową, dodaj posiekane orzechy, cynamon i rodzynki. Rozłóż to nadzienie na cieście.
z 1/3 ciasta wycinamy paski i robimy kratkę na całym cieście. Aby uzyskać połysk, posmaruj ubitym jajkiem i wyślij do piekarnika na 45 minut. Temperatura pieczenia 210-220 stopni.
ciasto jest gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g