ciasto drożdżowe z makiem

Jak babcia! Apetyczny, prosty i bardzo szybki!
SłonikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 10 g
tłuszcze 33 % 22 g
węglowodany 52 % 35 g
381 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

niedawno Moja chata, w sensie mieszkania, stała się czerwona-czerwona. Zgadujesz dlaczego? Właśnie nadeszła zima, a wraz z nią spotkania w kuchni ze stołem wypełnionym jedzeniem i niekończącymi się herbatami z ciastami. Jednym z przepisów podarowanych przez przyjaciół jest przepis na ciasto Makowe.
podstawą ciasta jest ciasto drożdżowe.
przygotuj ciasto: świeże drożdże i 1 łyżeczka cukru wymieszaj, wlej trochę ciepłej wody. Gdy drożdże się rozproszą, wymieszaj z mąką pszenną, roztopionym masłem, lekko ubitymi żółtkami i kwaśną śmietaną. Zagnieść ciasto i pozostawić na noc do fermentacji w ciepłym miejscu. Rano ciasto zagniatamy, dzielimy wizualnie na 3 części i rozwałkowujemy 2/3 ciasta i układamy na natłuszczonej blasze do pieczenia.
nadzienie makowe przygotowuje się z gotowanego na parze maku(mak wlewa się wrzącą wodą, wodę spuszcza) zmielonego cukrem i żółtkami oraz masłem. Białka do nadzienia ubija się osobno. Wymieszaj białka i masę makową, dodaj posiekane orzechy, cynamon i rodzynki. Rozłóż to nadzienie na cieście.
z 1/3 ciasta wycinamy paski i robimy kratkę na całym cieście. Aby uzyskać połysk, posmaruj ubitym jajkiem i wyślij do piekarnika na 45 minut. Temperatura pieczenia 210-220 stopni.
ciasto jest gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy