pomarańczowe babeczki
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
usuń skórkę z pomarańczy. Następnie wyciśnij sok pomarańczowy. Powinno być około 50 – 70 ml soku. Masło utrzeć z cukrem granulowanym i wanilią, następnie dodać jaja kurze i dokładnie wymieszać. Następnie dołączamy sok i skórkę pomarańczową, pamiętamy wymieszać. Przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do płynnej mieszanki. Zagniatamy nie strome ciasto. Posmaruj foremki do muffinów masłem i napełnij je ciastem w dwóch trzecich. Wysyłamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut. Gotowość babeczek sprawdzamy wykałaczką. Po ugotowaniu odstawiamy babeczki na 5 minut w foremkach, a następnie ostrożnie je wyjmujemy. Pomarańczowe babeczki są gotowe, miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g