dorsz w garnku z winem i ryżem

bardzo smaczne i pożywne danie nie obciąży Cię dodatkowymi kaloriami! Bardzo lubię ryby. Zdrowe, nie tłuste i bardzo smaczne jedzenie. Zwykle ryba pomogła mi przetrwać wszelkiego rodzaju diety. Dzisiaj podzielę się jednym z moich ulubionych przepisów kulinarnych – dorszem z ryżem. Najważniejszą rzeczą do gotowania dorsza z ryżem są gliniane garnki. No wiesz – takie małe, z pokrywkami. Mam 10 takich sztuk - wystarczy ugotować dorsza z ryżem dla całej rodziny. Zasadniczo nawet duże doniczki są odpowiednie, ale nadal są szybsze w małych.
Emiliya IQAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 11 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 48 % 10 g
92 kcal
IG: 20 / 40 / 40

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zestaw składników

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj ryż do połowy ugotowany

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na oleju słonecznikowym podsmaż cebulę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój filety z dorsza w paski

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól rybną, pieprzem i sokiem z cytryny

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Panierujemy rybę w bułce tartej i smażymy razem z cebulą

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dno garnków smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż smażoną rybę do garnków wraz z cebulą

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż ugotowany ryż na rybie

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Bardzo delikatny pikantny smak ryby, trochę kwaśny.

radzę rozpocząć gotowanie od ryżu. Należy go dokładnie spłukać gorącą wodą i ugotować. Robię wodę lekko osoloną. Nie musisz przygotowywać ryżu – dorsz z ryżem potrzebuje tylko półproduktów. Zwykle zdejmuję go z ognia, gdy ziarna są już zmiękczone, ale nadal twarde w środku.
podczas gdy ryż się gotuje-Idę Do ryby. Na początek obieram główkę cebuli, spłukuję w zimnej wodzie i drobno posiekam. Nie radzę ciąć pierścieniami lub kostkami. Dorsz z ryżem wymaga przyprawy, a nie wyraźnego smaku cebuli. Następnie kroję filety z dorsza w paski. Nie zapominaj, że najpierw filet należy umyć i osuszyć.
teraz możesz posolić, pieprzyć rybę i skropić filety sokiem z cytryny. Potem odkładam rybę na bok i idę zdjąć ryż z ognia. W tym czasie dorszowi udaje się nasycić sokiem z cytryny, więc spuszczam wodę z ryżu, podgrzewam patelnię olejem i ponownie biorę rybę.
dorsz należy teraz obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć razem z cebulą na złoty kolor.
Zwykle smażę dorsza i natychmiast kładę go na dnie garnków. Mały sekret pysznego dorsza z ryżem – najpierw posmaruj wnętrze garnków olejem i posyp boki bułką tartą. I nie zapomnij o cebuli na patelni-dorsz z ryżem i cebulą są po prostu nierozłączne. Ryż natychmiast nakładam na rybę.
teraz musisz wlać wino do garnków, przykryć naczynie pokrywką i włożyć do piekarnika. Po 10 minutach dostaniesz niesamowitą kolację.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Dorsz wędzony na gorąco - 115   kcal/100g
  • Dorsz smażony - 111   kcal/100g
  • Dorsz pieczony - 90   kcal/100g
  • Dorsz wędzony - 94   kcal/100g
  • Dorsz gotowany - 78   kcal/100g
  • Dorsz z grilla - 172   kcal/100g
  • Dorsz świeży - 78   kcal/100g
  • Dorsz solony - 98   kcal/100g
  • Dorsz duszony - 101   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy