ziemniaki w boczku nadziewane pieczarkami z cebulą

niesamowicie pyszny przepis nie pozostawi nikogo obojętnym! Łatwo. Smacznie. Niezwykłe danie świąteczne.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 65 % 11 g
110 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Cebula

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Boczniaki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotowane ziemniaki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Boczek

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pieczarki z cebulą

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażone grzyby

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Faszerowane ziemniaki

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ziemniaki w boczku

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przed wysłaniem do piekarnika

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe ziemniaki

  11. Krok 11:

    Krok 11.

pokrój cebulę w kostkę.
umyj grzyby, pokrój w drobną kostkę.

na patelni usmażyć cebulę z grzybami w oleju roślinnym. Sól, pieprz.



Obierz ziemniaki, przekrój na pół i użyj noża, aby wyciąć wnętrze.

Faszeruj ziemniaki grzybami i cebulą, połącz obie połówki, zawiń boczek na krzyż.



przygotowane ziemniaki połóż na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 50 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy