pyszne bakłażany i cukinia pieczone z majonezem w piekarniku

pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska! Polecamy! Smacznie. Szybko. Szybka w przygotowaniu i tania przekąska.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 79 % 23 g
węglowodany 17 % 5 g
228 kcal
IG: 80 / 20 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

obierz cukinię i bakłażana. Pokrój je w pierścienie. Posolić. Smażyć na patelni.
drobno posiekaj koperek. Wyciśnij czosnek przez wyciskacz do czosnku. Wszystko wymieszać z majonezem.
ułóż kółka warzyw na blasze do pieczenia.
na każdym kółku umieść trochę majonezu czosnkowego.

piec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.

podawaj warzywa z czosnkiem schłodzone.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy