kaczka z sercem wołowym i kaszą gryczaną w piekarniku

Podaruj swojej rodzinie wakacje, gotując tę magiczną kaczkę! Ten wspaniały przepis kulinarny-kaczka z kaszą gryczaną-został szpiegowany w jednym programie kulinarnym. Od razu mi się podobało, ponieważ kaczka okazuje się bardzo soczysta i smaczna, a kasza gryczana jest krucha.
SilvaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 13 g
tłuszcze 56 % 24 g
węglowodany 14 % 6 g
285 kcal
IG: 17 / 83 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

najpierw myjemy kaczkę pod bieżącą wodą, a następnie wkładamy tuszę kaczki do wody z solą i octem i odstawiamy na godzinę. Po usunięciu kaczki i pozostawieniu do wyschnięcia.
gotowanie nadzienia z kaczki z kaszą gryczaną
na patelni w oleju roślinnym smażyć cebulę. Dodaj do niego podroby pokrojone na małe kawałki (serce, żołądek, wątroba, może mięso), wymieszaj. Kontynuuj smażenie, aż podroby lekko się zrumienią. Tutaj kładziemy kaszę gryczaną umytą w zimnej wodzie. Wymieszaj i dodaj bulion (możesz po prostu rozgrzać wodę). Jednocześnie bierzemy pod uwagę tę proporcję: każda szklanka gryki jest równa jednej szklance płynu.
posyp papryką i posiekanym czosnkiem. Smażyć na małym ogniu, mieszając, aż połowa płynu z patelni zostanie wchłonięta przez kaszę gryczaną. Natychmiast usuwamy.
gotowanie kaczki
teraz posmaruj kaczkę wewnątrz i na zewnątrz mieszanką czosnku, soli, pieprzu, Adjiki i majonezu. Odstawiamy na około półtorej godziny.
po napełnieniu kaczki kaszą gryczaną, zawiązujemy jej nogi, aby się nie rozchodziły, i zamykamy otwór" ogonem", aby nadzienie nie wypadło.
teraz możesz po prostu położyć kaczkę na natłuszczonej blasze do pieczenia. I możesz umieścić na folii. I wkładamy go do piekarnika na 190 stopni. Pieczemy do miękkości, polewając sokiem, który zacznie się wyróżniać z kaczki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Serce baranie - 82   kcal/100g
  • Serce wołowe - 96   kcal/100g

Podobne przepisy