skład / składniki
metoda gotowania
najpierw myjemy kaczkę pod bieżącą wodą, a następnie wkładamy tuszę kaczki do wody z solą i octem i odstawiamy na godzinę. Po usunięciu kaczki i pozostawieniu do wyschnięcia.
gotowanie nadzienia z kaczki z kaszą gryczaną
na patelni w oleju roślinnym smażyć cebulę. Dodaj do niego podroby pokrojone na małe kawałki (serce, żołądek, wątroba, może mięso), wymieszaj. Kontynuuj smażenie, aż podroby lekko się zrumienią. Tutaj kładziemy kaszę gryczaną umytą w zimnej wodzie. Wymieszaj i dodaj bulion (możesz po prostu rozgrzać wodę). Jednocześnie bierzemy pod uwagę tę proporcję: każda szklanka gryki jest równa jednej szklance płynu.
posyp papryką i posiekanym czosnkiem. Smażyć na małym ogniu, mieszając, aż połowa płynu z patelni zostanie wchłonięta przez kaszę gryczaną. Natychmiast usuwamy.
gotowanie kaczki
teraz posmaruj kaczkę wewnątrz i na zewnątrz mieszanką czosnku, soli, pieprzu, Adjiki i majonezu. Odstawiamy na około półtorej godziny.
po napełnieniu kaczki kaszą gryczaną, zawiązujemy jej nogi, aby się nie rozchodziły, i zamykamy otwór" ogonem", aby nadzienie nie wypadło.
teraz możesz po prostu położyć kaczkę na natłuszczonej blasze do pieczenia. I możesz umieścić na folii. I wkładamy go do piekarnika na 190 stopni. Pieczemy do miękkości, polewając sokiem, który zacznie się wyróżniać z kaczki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Serce baranie - 82 kcal/100g
- Serce wołowe - 96 kcal/100g