skład / składniki
metoda gotowania
mój brat jest rybakiem. Niedawno przywiózł z mężem małego karpia, z którego postanowiłem ugotować takie jedzenie jak karp pieczony w piekarniku. To danie jest bardzo satysfakcjonujące i smaczne, żaden z domowych nie pozostał obojętny. A teraz podzielę się z Wami tym przepisem kulinarnym. Zaczynamy przygotowywać to danie od tego, że myjemy, obieramy ziemniaki, paprykę i cebulę. Następnie pokrój przygotowane ziemniaki w cienkie Tworzywa sztuczne, słodką paprykę w pierścienie, cebulę w cienkie półpierścienie lub pierścienie (jeśli cebula jest mała). Następnie bierzemy karpia, myjemy go, patroszymy, odcinamy głowę, dobrze myjemy, dokładnie pocieramy solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz. Teraz wypełniamy rybę cebulą i słodką papryką i kładziemy na natłuszczonej blasze do pieczenia. Wokół ryby kładziemy ziemniaki i paprykę. Całą masę ponownie solimy i pieprzymy. Następnie wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około półtorej godziny. Po tym czasie ryba jest gotowa i można ją podać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sazan azowski - 121 kcal/100g
- Karp kaspijski - 97 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g