zapiekanka z twarogu z jajkami kaszy manny w piekarniku

najdelikatniejsza zapiekanka to idealne weekendowe śniadanie! Jako dziecko jakoś nie lubiłem zapiekanki z twarogiem Manno: nie jadłem jej ani w szkole, ani w przedszkolu. A kiedy wyszła za mąż, okazało się, że Matka mojego małżonka bardzo często gotuje to danie kulinarne. Zapiekanka z twarogu Manno nauczyła mnie gotować moja teściowa. Przygotowanie zapiekanki z manną i twarogiem wcale nie jest trudne: wymieszałem składniki, włożyłem do piekarnika i po 45 minutach na stole pyszne smakołyki.
EudokiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 13 g
tłuszcze 19 % 8 g
węglowodany 50 % 21 g
207 kcal
IG: 0 / 14 / 86

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

Oto jak moja teściowa, a teraz ja, gotuje zapiekankę z twarogu Manno. Weź 1 kg domowego twarogu, dodaj do niego 5 jajek i 5 łyżek kaszy manny, Plus 1,5 szklanki cukru i wanilia. Wszystko dobrze zagnieść. Jeśli przekażesz twaróg przez maszynkę do mięsa lub pokonasz go blenderem, ciasto zapiekane okaże się bardziej jednorodne i delikatne. To gotowe ciasto na klasyczną zapiekankę. Ale możesz dodać posiekane orzechy z rodzynkami do swojego smaku. Uwielbiam zapiekankę z twarogu Manno z dodatkiem kandyzowanych owoców cytrusowych lub suszonych moreli(nie trzeba moczyć suszonych moreli przed dodaniem). Posmaruj naczynie do pieczenia masłem i posyp kaszą manną. Włóż ciasto do formy i spłaszcz ręką zanurzoną w wodzie. Możesz wysłać formę do piekarnika na 45-50 minut. Gotowość można określić za pomocą suchej zapałki lub wykałaczki. Zapiekankę można podawać na ciepło lub na zimno ze śmietaną, dżemem lub miodem

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g

Podobne przepisy