skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Oto jak moja teściowa, a teraz ja, gotuje zapiekankę z twarogu Manno. Weź 1 kg domowego twarogu, dodaj do niego 5 jajek i 5 łyżek kaszy manny, Plus 1,5 szklanki cukru i wanilia. Wszystko dobrze zagnieść. Jeśli przekażesz twaróg przez maszynkę do mięsa lub pokonasz go blenderem, ciasto zapiekane okaże się bardziej jednorodne i delikatne. To gotowe ciasto na klasyczną zapiekankę. Ale możesz dodać posiekane orzechy z rodzynkami do swojego smaku. Uwielbiam zapiekankę z twarogu Manno z dodatkiem kandyzowanych owoców cytrusowych lub suszonych moreli(nie trzeba moczyć suszonych moreli przed dodaniem). Posmaruj naczynie do pieczenia masłem i posyp kaszą manną. Włóż ciasto do formy i spłaszcz ręką zanurzoną w wodzie. Możesz wysłać formę do piekarnika na 45-50 minut. Gotowość można określić za pomocą suchej zapałki lub wykałaczki. Zapiekankę można podawać na ciepło lub na zimno ze śmietaną, dżemem lub miodem
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g