kurczak faszerowany kaszą manną pieczony w piekarniku

wszyscy goście będą zachwyceni takim niesamowitym kurczakiem: "Brawo!».
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 14 g
tłuszcze 51 % 19 g
węglowodany 11 % 4 g
244 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

kładę przygotowanego kurczaka tyłem do góry i wykonuję cięcie wzdłuż grzbietu. Następnie jest najcieńsza praca - usuwam skórę wraz z mięsem, skrzydłami i nogami. Robię to ostrożnie, aby nie uszkodzić całego piękna. Tuszę solą i pieprzem i pozwalam jej leżeć na tacy przez godzinę i moczyć. W międzyczasie moja pietruszka i cytryna i oddziel żółtka od białek. Drobno posiekaj pietruszkę i pokrój cytrynę w cienkie pierścienie. Około połowy miękkiego masła mieszam z żółtkami, drobno pokruszoną cebulą, natką pietruszki i semoliną, a także ubitą w mikserze pianką białkową. Dodaję powstałe mięso mielone i pieprz, a następnie napełniam je "torbą" z kurczaka usuniętą z kości. Zszywam brzegi nitką i układam nadziewanego kurczaka na naoliwionej blasze do pieczenia, smaruję go resztkami masła i pieczę przez około półtorej godziny w średniej temperaturze. Kiedy kurczak jest pieczony, wydziela sok, którym okresowo podlewam kurczaka. Przed podaniem na stole nie zapomnij usunąć nici, którymi zszyłem tuszę po jej wypełnieniu. Położyłem kurczaka na dużym naczyniu, posypałem zielonym groszkiem, położyłem na nim pół koła cytryny i kilka gałązek pietruszki. Już przy stole na oczach Gości dzielę go na porcje jak ciasto. W końcu naprawdę chcę, aby wszyscy widzieli to pyszne piękno przed zjedzeniem. Muszę powiedzieć, nadziewany jajkiem i cebulą z kaszą manną kurczak pieczony w piekarniku nie pozostaje długo na stole. Wkrótce przychodzi kolej na inne jedzenie, ponieważ kurczak jest spożywany bez pozostałości, ponieważ wcześniej wyciągnąłem kości. Z kulinarną recepturą tego wspaniałego dania zapoznałem się na targach spożywczych, gdzie różni producenci gotowej kuchni nie tylko zorganizowali degustację swoich arcydzieł, ale także hojnie dzielili się przepisami i wskazówkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy