skład / składniki
gotowanie krok po kroku
kładę przygotowanego kurczaka tyłem do góry i wykonuję cięcie wzdłuż grzbietu. Następnie jest najcieńsza praca - usuwam skórę wraz z mięsem, skrzydłami i nogami. Robię to ostrożnie, aby nie uszkodzić całego piękna. Tuszę solą i pieprzem i pozwalam jej leżeć na tacy przez godzinę i moczyć. W międzyczasie moja pietruszka i cytryna i oddziel żółtka od białek. Drobno posiekaj pietruszkę i pokrój cytrynę w cienkie pierścienie. Około połowy miękkiego masła mieszam z żółtkami, drobno pokruszoną cebulą, natką pietruszki i semoliną, a także ubitą w mikserze pianką białkową. Dodaję powstałe mięso mielone i pieprz, a następnie napełniam je "torbą" z kurczaka usuniętą z kości. Zszywam brzegi nitką i układam nadziewanego kurczaka na naoliwionej blasze do pieczenia, smaruję go resztkami masła i pieczę przez około półtorej godziny w średniej temperaturze. Kiedy kurczak jest pieczony, wydziela sok, którym okresowo podlewam kurczaka. Przed podaniem na stole nie zapomnij usunąć nici, którymi zszyłem tuszę po jej wypełnieniu. Położyłem kurczaka na dużym naczyniu, posypałem zielonym groszkiem, położyłem na nim pół koła cytryny i kilka gałązek pietruszki. Już przy stole na oczach Gości dzielę go na porcje jak ciasto. W końcu naprawdę chcę, aby wszyscy widzieli to pyszne piękno przed zjedzeniem. Muszę powiedzieć, nadziewany jajkiem i cebulą z kaszą manną kurczak pieczony w piekarniku nie pozostaje długo na stole. Wkrótce przychodzi kolej na inne jedzenie, ponieważ kurczak jest spożywany bez pozostałości, ponieważ wcześniej wyciągnąłem kości. Z kulinarną recepturą tego wspaniałego dania zapoznałem się na targach spożywczych, gdzie różni producenci gotowej kuchni nie tylko zorganizowali degustację swoich arcydzieł, ale także hojnie dzielili się przepisami i wskazówkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g