Domowa lasagne z mielonym beszamelem w piekarniku

Ta niesamowita lasagne z mięsem mielonym na pewno ci się spodoba! Lasagne z mięsem mielonym jest jednym z najczęstszych rodzajów wspinaczki. Przynajmniej najbardziej popularna ze wszystkich. Klasyczna lasagne jest również zawsze przygotowywana z mielonym mięsem: wołowiną, cielęcą, kurczakiem i tak dalej. To danie kuchni włoskiej, moim zdaniem jedno z najbardziej udanych (oczywiście poza pizzą).
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 45 % 15 g
węglowodany 36 % 12 g
206 kcal
IG: 25 / 67 / 8

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

weź patelnię z grubym dnem, wlej olej i wrzuć posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Zmniejsz ogień i delikatnie gotuj na wolnym ogniu, aż cebula stanie się przezroczysta. Teraz rzucamy marchewkę i seler startą na grubej tarce, dodajemy trochę ognia. Trzymamy to przez pięć minut, mieszając. Następnie dodaj posiekaną szynkę i mięso mielone, wymieszaj i smaż, aż wołowina zmieni kolor – stanie się jasnobrązowa. Dodaj wino, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez dziesięć minut. Następnie włóż posiekane pomidory bezpośrednio z sokiem, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez czterdzieści minut.

przygotuj sos beszamelowy: włóż masło na patelnię, dodaj mąkę i usmaż. Następnie wlewamy gotowane i podawane przez 10 minut mleko, do którego dodaje się gałkę muszkatołową i liść laurowy (po usunięciu liścia). Mieszaj, aby nie powstały grudki. Gdy tylko nasz sos zacznie bulgotać, natychmiast go usuń, sól do smaku.

teraz rozłóż sos mięsny w prostokątnym kształcie, aby tylko zamknąć dno. Przykryj liściem lasagne. Ponownie rozłóż mięso, polej sosem beszamelowym, posyp startym parmezanem, przykryj liściem lasagne. I dodajemy warstwy, aż mięso się skończy. Na wierzch kładziemy liść lasagne, polewamy sosem beszamelowym, posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika na czterdzieści minut. Wszystko, nasze jedzenie jest gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Arkusze lasagne - 337   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy