skład / składniki
gotowanie krok po kroku
weź patelnię z grubym dnem, wlej olej i wrzuć posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Zmniejsz ogień i delikatnie gotuj na wolnym ogniu, aż cebula stanie się przezroczysta. Teraz rzucamy marchewkę i seler startą na grubej tarce, dodajemy trochę ognia. Trzymamy to przez pięć minut, mieszając. Następnie dodaj posiekaną szynkę i mięso mielone, wymieszaj i smaż, aż wołowina zmieni kolor – stanie się jasnobrązowa. Dodaj wino, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez dziesięć minut. Następnie włóż posiekane pomidory bezpośrednio z sokiem, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez czterdzieści minut.
przygotuj sos beszamelowy: włóż masło na patelnię, dodaj mąkę i usmaż. Następnie wlewamy gotowane i podawane przez 10 minut mleko, do którego dodaje się gałkę muszkatołową i liść laurowy (po usunięciu liścia). Mieszaj, aby nie powstały grudki. Gdy tylko nasz sos zacznie bulgotać, natychmiast go usuń, sól do smaku.
teraz rozłóż sos mięsny w prostokątnym kształcie, aby tylko zamknąć dno. Przykryj liściem lasagne. Ponownie rozłóż mięso, polej sosem beszamelowym, posyp startym parmezanem, przykryj liściem lasagne. I dodajemy warstwy, aż mięso się skończy. Na wierzch kładziemy liść lasagne, polewamy sosem beszamelowym, posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika na czterdzieści minut. Wszystko, nasze jedzenie jest gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Arkusze lasagne - 337 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g