bakłażan w piekarniku z twardym serem, pomidorami i ziołami

szybka przekąska na imprezę wegetariańską!
VallinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 4 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 46 % 6 g
61 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

taki prosty przepis kulinarny, jak sądzę, powinien znaleźć się w każdej książce kucharskiej. Ponieważ sugeruje zrobienie świetnej przekąski-bakłażana z serem. Możesz podawać go z dowolnym alkoholem, a także po prostu na świątecznym stole. Bakłażany są bardzo delikatne i bardzo smaczne.
pokrój bakłażana w kółka nie grubsze niż jeden centymetr szerokości. Teraz musisz umieścić je w osobnej misce, posypać solą i odstawić na pół godziny. Bakłażany zaczną wydzielać gorzki sok, który następnie należy odsączyć. Pomoże to poprawić smak bakłażana.
opłucz bakłażana pod bieżącą wodą i pozwól wodzie spłynąć.
pokrój pomidory w plasterki i posiekaj czosnek. Zetrzyj ser (drobny).
teraz natrzyj każdy okrąg bakłażana posiekanym czosnkiem i ułóż na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem roślinnym.
połóż wszystkie resztki czosnku na bakłażanie, jeśli takie są.
umieść kubki pomidorów na kubkach bakłażana.
sól i pieprz.
posyp startym serem. I umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do stu osiemdziesięciu stopni. Bakłażan z serem powinien stać w piekarniku przez około pół godziny.
po upieczeniu bakłażana wyjmij je i posyp posiekanymi świeżymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy