skład / składniki
gotowanie krok po kroku
taki prosty przepis kulinarny, jak sądzę, powinien znaleźć się w każdej książce kucharskiej. Ponieważ sugeruje zrobienie świetnej przekąski-bakłażana z serem. Możesz podawać go z dowolnym alkoholem, a także po prostu na świątecznym stole. Bakłażany są bardzo delikatne i bardzo smaczne.
pokrój bakłażana w kółka nie grubsze niż jeden centymetr szerokości. Teraz musisz umieścić je w osobnej misce, posypać solą i odstawić na pół godziny. Bakłażany zaczną wydzielać gorzki sok, który następnie należy odsączyć. Pomoże to poprawić smak bakłażana.
opłucz bakłażana pod bieżącą wodą i pozwól wodzie spłynąć.
pokrój pomidory w plasterki i posiekaj czosnek. Zetrzyj ser (drobny).
teraz natrzyj każdy okrąg bakłażana posiekanym czosnkiem i ułóż na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem roślinnym.
połóż wszystkie resztki czosnku na bakłażanie, jeśli takie są.
umieść kubki pomidorów na kubkach bakłażana.
sól i pieprz.
posyp startym serem. I umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do stu osiemdziesięciu stopni. Bakłażan z serem powinien stać w piekarniku przez około pół godziny.
po upieczeniu bakłażana wyjmij je i posyp posiekanymi świeżymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g