zapiekanka z twarogu z rodzynkami kaszy manny w piekarniku
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
przetrzyj twarożek przez sitko, a następnie dodaj do niego olej roślinny, wlej semolinę, sodę, sól i cukier waniliowy. Osobno ubij jajko z cukrem trzepaczką, a także dodaj powstałą masę do twarogu. Dobrze myjemy rodzynki bez pestek, po czym gotujemy je we wrzącej wodzie, trzymamy przez pięć minut. Spuść wodę, wrzuć rodzynki do durszlaka, pozwól im spłynąć. Następnie wysusz i włóż do mieszanki twarogowej. Dobrze wymieszaj. Bierzemy dowolny wygodny kształt, smarujemy go masłem, posypujemy bułką tartą i rozprowadzamy masę twarogową. Wyrównujemy powierzchnię, a następnie pokrywamy ją kwaśną śmietaną. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny. Nasze przepyszne jedzenie powinno być pokryte złotą skórką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g