zamknięta Pizza Calzone w piekarniku

świetna opcja na obfitą i apetyczną przekąskę! Zamknięta pizza to smaczne i niezwykłe danie, jest jak wszystkie włoskie obfite i pełne różnych smaków. Zamknięta Pizza Calzone, znana również jako popularna (oczywiście po włosku) Pizza Panzerotto. Wydaje mi się, że nie ma ludzi absolutnie obojętnych na pizzę calzone, ponieważ jest to takie uniwersalne danie, w którym można zadowolić każdego o dowolnym smaku. W końcu nadzienia mogą być dowolne!
JANORAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 8 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 61 % 23 g
179 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

1. Podgrzej mleko, dodaj do niego 4 łyżki. łyżki cukru, 5 łyżek. łyżki mąki i 10 g. drożdży. Pozostaw do podgrzania na 15 minut.

2. Ubij 2 jajka widelcem ze szczyptą soli i dodaj do ciasta.

3. Dodaj kolejne 4 szklanki przesianej mąki. Zagnieść ciasto i odstawić. Jeśli przykleja się do dłoni, możesz dodać trochę oliwy z oliwek. Włącz piekarnik na ogrzewanie o 200 stopni.

4. Przygotowujemy nadzienie: kiełbasę, ser, pomidory, paprykę, cebulę pokroić w kostkę. Dodaj pokrojone oliwki i posiekaną natkę pietruszki.

5. Dobrze zagnieść ciasto, posmarować blachę do pizzy oliwą z oliwek, na przykład zwilżoną wacikiem do demakijażu, co jest bardzo wygodne.

6. Rozwałkuj podstawę pizzy calzone w okrąg, ułóż na blasze do pieczenia i obficie przykryj jedną połowę nadzieniem. Przykryj nadzienie drugą połową ciasta i bardzo dobrze ściśnij krawędzie.

7. Piec pizzę calzone przez 10-12 minut i nigdy nie wyjmować, aż skorupa całkowicie się zarumieni.

8. Gotową pizzę calzone posmarować pastą pomidorową i posypać oregano i bazylią. Smacznego

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy