eleganckie Szwedzkie ziemniaki w piekarniku

oryginalny sposób na przedstawienie niezmiennego klasyka! Łatwo. Smacznie. Bardzo pięknym i pysznym dodatkiem do ziemniaków są ziemniaki po szwedzku.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 73 % 19 g
127 kcal
IG: 85 / 0 / 15

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ziemniaki po szwedzku z mięsem w czerwonym winie

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kroić ziemniaki, wkładając pod Nie łyżkę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrojone ziemniaki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż na blasze do pieczenia

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj olejem i włóż do piekarnika

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj olejem po 25 minutach

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól i posyp bułką tartą

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ziemniaki po szwedzku

Obierz ziemniaki. Wytnij go bez przecinania do końca. Aby to zrobić, włóż łyżkę.
nasmaruj ziemniaki olejem roślinnym (nie solić) i włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 25 minut.
wyjmij ziemniaki, jeszcze raz posmaruj olejem, Posol, posyp bułką tartą i wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy