Francuskie proste słodkie okrągłe bułeczki

Jak babcia! Niesamowicie smaczne, szybkie i niedrogie! Doskonały przepis kulinarny na niesamowite bułeczki z kuchni francuskiej. Bułeczki są po prostu fajne: delikatne, rozpływające się w ustach. Doskonały dodatek do herbaty i kawy. Na poranne śniadanie w sam raz. W sumie otrzymasz dziesięć francuskich bułek.
Marina PetrovnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 10 g
tłuszcze 17 % 12 g
węglowodany 68 % 47 g
323 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Z tego przepisu dowiesz się, jak upiec francuskie bułeczki z cukrem, jestem pewien, że dostaniesz je za pierwszym razem. Bierzemy potrzebne nam składniki i mierzymy ich odpowiednią ilość.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek robimy ciasto. Bierzemy wygodne naczynia, możesz szklany słoik, wlewamy do niego dwie łyżki ciepłej wody, wkładamy drożdże i szczyptę cukru. wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu do fermentacji. W tym czasie masło topi się w kuchence mikrofalowej lub na kuchence.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz przesiej mąkę przez sito do głębokiej miski, wlej tutaj sól i cukier. Powinieneś dostać wzgórze mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Robimy wgłębienie na wzgórzu, wbijamy jajka w zagłębienie (lepiej używać domowych).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej stopione masło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj sfermentowane ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagniataj ciasto do uzyskania jednolitej elastyczności. Włóż ciasto do miski, przykryj lnianą serwetką i pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę. Teraz ponownie zagnieść ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dzielimy go na 10 części, zwijamy kulki z każdej części i wkładamy te kulki do foremek wysmarowanych olejem roślinnym i posypanych mąką. Możesz wziąć foremki do babeczek. Moczyć bułki przez około 15 minut w ciepłym miejscu. Smarujemy powierzchnię bułek olejem roślinnym lub żółtkiem jaja.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wysyłamy bułki na dziesięć minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wszyscy, nasze francuskie bułeczki są gotowe!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

jeśli jesteś miłośnikiem słodkich wypieków, nie pomijaj tego przepisu, który przyszedł do nas z dalekiej Francji. Wiadomo, że kucharze tych miejsc zawsze znajdują coś, co zachwyci słodycze, oferując ich uwagę wszelkiego rodzaju pokusy w postaci różnych smakołyków: deserów, ciast, ciast itp. Gotuj w dobrym nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy