skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Z tego przepisu dowiesz się, jak upiec francuskie bułeczki z cukrem, jestem pewien, że dostaniesz je za pierwszym razem. Bierzemy potrzebne nam składniki i mierzymy ich odpowiednią ilość.
Krok 2:
Na początek robimy ciasto. Bierzemy wygodne naczynia, możesz szklany słoik, wlewamy do niego dwie łyżki ciepłej wody, wkładamy drożdże i szczyptę cukru. wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu do fermentacji. W tym czasie masło topi się w kuchence mikrofalowej lub na kuchence.
Krok 3:
Teraz przesiej mąkę przez sito do głębokiej miski, wlej tutaj sól i cukier. Powinieneś dostać wzgórze mąki.
Krok 4:
Robimy wgłębienie na wzgórzu, wbijamy jajka w zagłębienie (lepiej używać domowych).
Krok 5:
Wlej stopione masło.
Krok 6:
Delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj sfermentowane ciasto.
Krok 7:
Zagniataj ciasto do uzyskania jednolitej elastyczności. Włóż ciasto do miski, przykryj lnianą serwetką i pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę. Teraz ponownie zagnieść ciasto.
Krok 8:
Dzielimy go na 10 części, zwijamy kulki z każdej części i wkładamy te kulki do foremek wysmarowanych olejem roślinnym i posypanych mąką. Możesz wziąć foremki do babeczek. Moczyć bułki przez około 15 minut w ciepłym miejscu. Smarujemy powierzchnię bułek olejem roślinnym lub żółtkiem jaja.
Krok 9:
Wysyłamy bułki na dziesięć minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni.
Krok 10:
Wszyscy, nasze francuskie bułeczki są gotowe!
Krok 11:
Smacznego!
jeśli jesteś miłośnikiem słodkich wypieków, nie pomijaj tego przepisu, który przyszedł do nas z dalekiej Francji. Wiadomo, że kucharze tych miejsc zawsze znajdują coś, co zachwyci słodycze, oferując ich uwagę wszelkiego rodzaju pokusy w postaci różnych smakołyków: deserów, ciast, ciast itp. Gotuj w dobrym nastroju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g