bezmięsna herbata na czarnej herbacie i oleju słonecznikowym
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
więc na początek przesiej mąkę. Chcemy mieć przewiewne, miękkie, porowate ciasto, prawda?? Wtedy jest to warunek wstępny. Dodaj cukier, miód do mąki, wlej herbatę lub napar (miałem herbatę Tess z dziką różą), dżem (ogólnie dowolny, wziąłem truskawkę), olej słonecznikowy, sodę gaszoną. Wszystko wymieszaj, odstaw trochę, dosłownie minutę 10. Pod względem gęstości ciasto powinno wyglądać jak naleśniki. Gdy ciasto jest nalegane, Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Pieczemy dywan przez 30-40 minut, sprawdzamy gotowość długim szpikulcem.
na wierzchu posmarowałem stopionym miodem(1 łyżka) i posypałem orzeszkami pinii.
okazało się, że chude ciasto miodowe to tylko objadanie się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Czarna herbata - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g