babeczka Zebra na maśle ze złożonym wzorem

niesamowicie pyszne i łatwe do zrobienia ciasto! To ciasto otrzymało nazwę "Zebra" ze względu na oryginalną fakturę ciasta składającego się z naprzemiennych charakterystycznych pasków jasnego i ciemnego koloru. Dzięki nim wygląda bardzo apetycznie, atrakcyjnie i niecodziennie, zwłaszcza w przekroju.
LauraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 27 % 18 g
węglowodany 65 % 43 g
345 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie ciasta na nasze ciasto. Jajka mieszamy z cukrem w głębokiej misce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Za pomocą miksera ubij je na białą pianę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nie przestając ubijać, stopniowo dodawaj przesianą mąkę, zmiękczone masło i śmietanę (najpierw dodaj sodę do śmietany i dobrze wymieszaj).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto powinno być jednorodne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie podziel go na 2 równe części. W pierwszej części dodaj 2 łyżki mąki, a w drugiej 2 łyżki proszku kakaowego. Mieszaj do konsystencji gęstej śmietany, upewniając się, że nie ma grudek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Naczynie do pieczenia (mam średnicę 28 centymetrów) smarujemy olejem. Wlej ciasto na środek łyżki stołowej, naprzemiennie dwa rodzaje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zawartość formularza nie musi być mieszana.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż całe ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wyślij do niego formę z ciastem na 30-40 minut. Jeśli wierzch ciasta jest upieczony, a środek jest wilgotny, przykryj formę folią, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i upiecz ciasto do miękkości.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasze piękne ciasto jest gotowe! Miłego picia herbaty!

o tym, jak upiec klasyczne ciasto Zebra, nauczyłem się w szkole na lekcjach pracy. Od tego czasu jestem mistrzem na różne święta lub po prostu, bez powodu. Moje dzieci zawsze cieszą się wyglądem i smakiem tego słodkiego wypieku. A przygotowanie takiego ciasta, jak widać z przepisu, jest niezwykle proste. Należy do tych ciast, które nie zawierają żadnego kremu, ale nadal bardzo mi się podobają. Pieczę go za każdym razem, gdy chcę zadowolić i rozpieszczać słodką rodzinę i mieć coś do zjedzenia przy filiżance herbaty lub kawy. Jeśli nagle twoi domownicy poprosili o upieczenie czegoś smacznego, nie będą musieli długo czekać. Znając ten przepis, bardzo szybko podasz na stole upragnione wypieki. Wytnij każdy kawałek i umieść czajnik, aby twój posiłek był kompletny i sycący!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy