skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie ciasta na nasze ciasto. Jajka mieszamy z cukrem w głębokiej misce.
Krok 2:
Za pomocą miksera ubij je na białą pianę.
Krok 3:
Nie przestając ubijać, stopniowo dodawaj przesianą mąkę, zmiękczone masło i śmietanę (najpierw dodaj sodę do śmietany i dobrze wymieszaj).
Krok 4:
Ciasto powinno być jednorodne.
Krok 5:
Następnie podziel go na 2 równe części. W pierwszej części dodaj 2 łyżki mąki, a w drugiej 2 łyżki proszku kakaowego. Mieszaj do konsystencji gęstej śmietany, upewniając się, że nie ma grudek.
Krok 6:
Naczynie do pieczenia (mam średnicę 28 centymetrów) smarujemy olejem. Wlej ciasto na środek łyżki stołowej, naprzemiennie dwa rodzaje.
Krok 7:
Zawartość formularza nie musi być mieszana.
Krok 8:
Rozłóż całe ciasto.
Krok 9:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wyślij do niego formę z ciastem na 30-40 minut. Jeśli wierzch ciasta jest upieczony, a środek jest wilgotny, przykryj formę folią, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i upiecz ciasto do miękkości.
Krok 10:
Nasze piękne ciasto jest gotowe! Miłego picia herbaty!
o tym, jak upiec klasyczne ciasto Zebra, nauczyłem się w szkole na lekcjach pracy. Od tego czasu jestem mistrzem na różne święta lub po prostu, bez powodu. Moje dzieci zawsze cieszą się wyglądem i smakiem tego słodkiego wypieku. A przygotowanie takiego ciasta, jak widać z przepisu, jest niezwykle proste. Należy do tych ciast, które nie zawierają żadnego kremu, ale nadal bardzo mi się podobają. Pieczę go za każdym razem, gdy chcę zadowolić i rozpieszczać słodką rodzinę i mieć coś do zjedzenia przy filiżance herbaty lub kawy. Jeśli nagle twoi domownicy poprosili o upieczenie czegoś smacznego, nie będą musieli długo czekać. Znając ten przepis, bardzo szybko podasz na stole upragnione wypieki. Wytnij każdy kawałek i umieść czajnik, aby twój posiłek był kompletny i sycący!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g