babeczka na kefirze z jajkiem bez mąki pszennej

jasne, słoneczne wypieki, które są szybkie i łatwe do zrobienia! Babeczka z mąki kukurydzianej na kefirze to przepyszne wypieki, które rozweselą jeden z jej jasnych widoków. Mąka kukurydziana, która nadaje jej delikatny żółty kolor, sprawia, że wypieki są nie tylko niezwykle smaczne, ale także zdrowe. Zastąpienie mąki pszennej mąką kukurydzianą w babeczce pozwala wypiekom wejść do menu dla osób przestrzegających diety bezglutenowej.
TomaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 79 % 44 g
263 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

Babeczka z mąki kukurydzianej jest przygotowywana bardzo szybko i przy użyciu minimalnego zestawu produktów. Dlatego jest pierwszym pretendentem do stałego menu rodziny. Ponadto ta babeczka może stać się ratunkiem, na przykład gdy nagle przyszli goście.

masło wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem - powinno się stopić do miękkości i łatwo ubić mikserem, nie tworząc grudek.

rozbij jajko do miski miksera i ubij, aż stanie się białe i zwiększy masę. Następnie wlej granulowany cukier do jajka i kontynuuj ubijanie. Wszystkie kryształy cukru powinny całkowicie się rozpuścić.

wlej kefir do powstałej masy i dodaj zmiękczone masło. Jeśli masło nie miało czasu się stopić, to topi się i schładza. Możesz stopić masło na kuchence lub w kuchence mikrofalowej w trybie "rozmrażania". Jeszcze raz ubijamy.

mąkę kukurydzianą w osobnej misce wymieszaj z określoną ilością proszku do pieczenia. Aby uzyskać idealną konsystencję gotowego ciasta, mąka kukurydziana musi być drobno zmielona. Jeśli nie można tego uzyskać, można zmielić grubą mąkę, a nawet zwykłe płatki kukurydziane za pomocą elektrycznego młynka do kawy.

stopniowo wprowadzaj do przyszłego ciasta mieszankę mąki kukurydzianej i proszku do pieczenia, za każdym razem mieszając. Łączymy w jedną masę za pomocą miksera.

nasmaruj formę masłem, możesz lekko posypać mąką kukurydzianą. Włóż ciasto do formy, wyrównaj powierzchnię łyżką lub silikonową szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Gotowość kontrolujemy za pomocą drewnianego szpikulca, czas może się różnić w zależności od grubości ciasta i objętości Formy do pieczenia.

gdy tylko ciasto będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i ostudź w formie, aby zachować integralność. Po ostygnięciu Odwróć na talerz i podawaj.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g

Podobne przepisy