skład / składniki
metoda gotowania
Babeczka z mąki kukurydzianej jest przygotowywana bardzo szybko i przy użyciu minimalnego zestawu produktów. Dlatego jest pierwszym pretendentem do stałego menu rodziny. Ponadto ta babeczka może stać się ratunkiem, na przykład gdy nagle przyszli goście.
masło wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem - powinno się stopić do miękkości i łatwo ubić mikserem, nie tworząc grudek.
rozbij jajko do miski miksera i ubij, aż stanie się białe i zwiększy masę. Następnie wlej granulowany cukier do jajka i kontynuuj ubijanie. Wszystkie kryształy cukru powinny całkowicie się rozpuścić.
wlej kefir do powstałej masy i dodaj zmiękczone masło. Jeśli masło nie miało czasu się stopić, to topi się i schładza. Możesz stopić masło na kuchence lub w kuchence mikrofalowej w trybie "rozmrażania". Jeszcze raz ubijamy.
mąkę kukurydzianą w osobnej misce wymieszaj z określoną ilością proszku do pieczenia. Aby uzyskać idealną konsystencję gotowego ciasta, mąka kukurydziana musi być drobno zmielona. Jeśli nie można tego uzyskać, można zmielić grubą mąkę, a nawet zwykłe płatki kukurydziane za pomocą elektrycznego młynka do kawy.
stopniowo wprowadzaj do przyszłego ciasta mieszankę mąki kukurydzianej i proszku do pieczenia, za każdym razem mieszając. Łączymy w jedną masę za pomocą miksera.
nasmaruj formę masłem, możesz lekko posypać mąką kukurydzianą. Włóż ciasto do formy, wyrównaj powierzchnię łyżką lub silikonową szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Gotowość kontrolujemy za pomocą drewnianego szpikulca, czas może się różnić w zależności od grubości ciasta i objętości Formy do pieczenia.
gdy tylko ciasto będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i ostudź w formie, aby zachować integralność. Po ostygnięciu Odwróć na talerz i podawaj.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g