ciasto z czerwonego aksamitu na śmietanie i śmietanie

słynne ciasto na własną rękę? To proste! Ciasto z czerwonego aksamitu z kremem serowym to klasyczne połączenie. Słodki smak z czekoladową nutą pięknych czerwonych ciast doskonale współgra z kremem serowym. Wygląda na to, że zrobienie tego słynnego amerykańskiego ciasta może być trudne, ale tak nie jest. Na tym polega główna zaleta tego deseru - przy całym pięknie i doskonałym smaku przygotowuje się go bardzo prosto. Idealne rozwiązanie na każde wakacje!
TaniaSiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 45 % 31 g
węglowodany 43 % 30 g
397 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 15 min

1. Przesiej mąkę pszenną do dużej miski, dodaj do niej cukier granulowany, kakao w proszku, sól, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

2. Teraz rozbij jaja kurze do suchej mieszanki, wlej tam olej roślinny, ciężką śmietanę i śmietanę. Wymieszaj wszystko mikserem, aż będzie gładkie, dodając barwnik spożywczy o jasnoczerwonym kolorze.

3. Gotowe ciasto odstawiamy na 5-10 minut. Ciasto jest dość płynne-to prawda.

4. Nasmaruj naczynie do pieczenia o średnicy 16 cm niewielką ilością masła, a następnie wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części i pieczemy trzy ciasta w piekarniku nagrzanym do 170 Stopni Celsjusza przez 15-20 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Jest to proste: przekłuwamy ciasto patykiem i patrzymy - jeśli pozostanie suche, ciasto jest gotowe. Ciasta pozostawiamy w formie na 5-10 minut, a następnie układamy je na ruszcie, aż całkowicie ostygną. Po owinięciu każdego ciasta folią spożywczą i włożeniu do lodówki na 1,5-2 godziny.

5. Czas minął-wyjmujemy schłodzone ciasta z lodówki, wyrównujemy je nożem, odcinając wierzchołki (jeśli są podniesione), wyrównując boki. aby uzyskać idealnie równe ciasta, najlepiej użyć specjalnego metalowego pierścienia do gotowania.

6. Przygotuj krem. Ser śmietankowy i śmietana muszą być schłodzone. Trzepaczki z miksera i miski, w której przygotujemy krem, należy również przechowywać w lodówce przez co najmniej pół godziny. Włóż wszystkie składniki do miski i wymieszaj mikserem na niskiej prędkości przez kilka minut. Dodaj obroty i ubij mieszaninę, aż będzie puszysta.

7. Za pomocą torby do gotowania (możesz po prostu użyć łyżki), w której wkładamy krem, smarujemy ciasta. Udekoruj gotowe ciasto kremem na wierzchu. Ciasto jest gotowe i można je teraz podać na stole lub wstawić do lodówki i podać nieco później.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy