skład / składniki
metoda gotowania
1. Przesiej mąkę pszenną do dużej miski, dodaj do niej cukier granulowany, kakao w proszku, sól, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Teraz rozbij jaja kurze do suchej mieszanki, wlej tam olej roślinny, ciężką śmietanę i śmietanę. Wymieszaj wszystko mikserem, aż będzie gładkie, dodając barwnik spożywczy o jasnoczerwonym kolorze.
3. Gotowe ciasto odstawiamy na 5-10 minut. Ciasto jest dość płynne-to prawda.
4. Nasmaruj naczynie do pieczenia o średnicy 16 cm niewielką ilością masła, a następnie wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części i pieczemy trzy ciasta w piekarniku nagrzanym do 170 Stopni Celsjusza przez 15-20 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Jest to proste: przekłuwamy ciasto patykiem i patrzymy - jeśli pozostanie suche, ciasto jest gotowe. Ciasta pozostawiamy w formie na 5-10 minut, a następnie układamy je na ruszcie, aż całkowicie ostygną. Po owinięciu każdego ciasta folią spożywczą i włożeniu do lodówki na 1,5-2 godziny.
5. Czas minął-wyjmujemy schłodzone ciasta z lodówki, wyrównujemy je nożem, odcinając wierzchołki (jeśli są podniesione), wyrównując boki. aby uzyskać idealnie równe ciasta, najlepiej użyć specjalnego metalowego pierścienia do gotowania.
6. Przygotuj krem. Ser śmietankowy i śmietana muszą być schłodzone. Trzepaczki z miksera i miski, w której przygotujemy krem, należy również przechowywać w lodówce przez co najmniej pół godziny. Włóż wszystkie składniki do miski i wymieszaj mikserem na niskiej prędkości przez kilka minut. Dodaj obroty i ubij mieszaninę, aż będzie puszysta.
7. Za pomocą torby do gotowania (możesz po prostu użyć łyżki), w której wkładamy krem, smarujemy ciasta. Udekoruj gotowe ciasto kremem na wierzchu. Ciasto jest gotowe i można je teraz podać na stole lub wstawić do lodówki i podać nieco później.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g